Коментар №3 на седмицата: Ще гледаме ли ДПС в 3-D вариант?

3756
Коментар №3 на седмицата: Ще гледаме ли ДПС в 3-D вариант?

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар бе един от тях.


Три Д ще въртят ДПС занапред – Доган, Джевдет и Делян. Първият предложи другите двама за съпредседатели и вероятно ще си остане почетен шеф. Това обаче не прави ДПС триизмерно, напротив.

Доган очевидно е осъзнал какво се случва и взема спешни мерки да овладее собствената си формация. Само допреди месец-два той славословеше своя Феномен и изглеждаше като някой, който има спешна нужда от мениджър връзки с действителността. Вчера обаче внезапно прояви трезвост и издигна една солидна фигура като контрапункт на Пеевски.

Това много прилича на рязко събуждане – най-вече поради направените „в спешен порядък“ предложения: стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони.

Разбира се, Сокола представи идеята си като тандем с взаимно допълване, а не като добавяне на супервайзър към Феномена, каквато е истината.

Мъглявите формулировки, че Джевдет ще отговаря за традиционните региони, а Делян – за разширяване на електоралното присъствие, няма никого да заблудят. Лакомията на втория очевидно е стреснала Доган и той взема крути мерки, за да спаси партията си. Нещо, което ние неведнъж сме му препоръчвали, защото Феномена всеки момент може да се превърне във Франкенщайн.

"Дълго време съзнателно се самоизолирах и за това имах нужда от повече време, за да осъзная станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС. ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество", умува публично Доган.

Че ДПС съвсем не е на път да стане корпоративна, а си е такава отдавна, знаят и студентите по политология в първи курс. Но явно няма друг приемлив и безопасен начин за артикулиране на идеята.

Хидроинженерът бележи леко завръщане към битността си на философ и отбелязва: "На прага сме на дългосрочно противопоставяне на Глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности. Вероятно тази тенденция ще бъде съчетана с опити за възстановяване сферите на влияние на бившите империи и ще "приключи" едва с преобразуването на ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ СВЯТ в легитимно многополюсен и, разбира се, след намирането на контролиран баланс между "старите" и "новите" велики сили."

Не може да се отрече, че концептуалистът Доган има добри попадения, когато прави пропаганда в името на собственото си оцеляване. Първо, той винаги е държал партията си на къса каишка и изобщо не му е било необходимо време, за да проумее какво се случва. Абсолютно винаги се е случвало онова, което е искал той. Второ, ясно е, че няма как публично да признае каква голяма грешка е допуснал, оставяйки се да бъде погълнат от собственото си творение. И трето, ставащото по света няма абсолютно никакво отношение към това кой точно ще е лидер на партията му, стига да не е някой с кофти имидж, кофти санкции и кофти намерения спрямо собствения си създател.

Та ДПС няма да е триизмерно, нито ще се промени рязко в обществена полза, колкото и да философства Доган за проблемите на хората и на гражданското общество. ДПС ще трябва да се нагоди към реалността, а тя е пълна с проблеми, които чакат решение. Нито един от тях не е по силите на Пеевски, защото въпросните решения не носят печалби. А той е програмиран и създаден така, че да надушва печалбата и да я следва, докато не я усвои.

И колкото и да е странно на пръв поглед, точно вътрешните процеси в ДПС могат да помогнат на партията да очисти поне донякъде корпоративния си вид и да вкара в обращение още лица. Че от Феномена малко ни писна.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца
Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава...