Концесионери на ловни територии искат компенсации заради африканската чума

10803
Концесионери на ловни територии искат компенсации заради африканската чума
Снимка: Pixabay

Фирми, стопанисващи ловни територии в страната, настояват за компенсации заради африканската чума по дивите свине. Това става ясно от отворено писмо, което са изпратили до министъра на земеделието, храните и горите и до Югозападното държавно горско предприятие. Фирмите намекват и за дискриминационно отношение към тях, тъй като държавата частично покрива загубите на личните и индустриалните стопанства, но не и техните.

В България има около 15 ловни полета, отдадени с дългосрочни договори за по 15 години на юридически лица. Концесионерите стопанисват дивеча и съблюдават ловния туризъм на територията на Югозападното държавно предприятие. Важно уточнение е, че на концесия се дава дивеча, а не самата горска територия, която си остава държавна и общодостъпна. В писмото на концесионерите се посочва, че концесионерите търпят огромни загуби от мерките за ограничаване на чумата по дивите свине.

Ловци тръгват за диви свине, за да спрат разпространението на Африканска чума

Необходимо е активизиране на индивидуалния лов в района на Тервел и цялата страна, за да се намали плътността на дивите свине от 0,3 до...

"Нашите искания са за ограничаване на достъпа. Освен това най-малкото за миналата, тази и следващата година, пък и докато съществува тази чума и докато не започне да се възстановява популацията, да не се плащат концесионни такси, да се освободи банковата гаранция на хората за същия период и ако тази чума бъде 2-3-5 години, съответно договорите да бъдат продължени с тези години", казва Румен Калайджиев от Благоевград пред БНР.

Фирмите - концесионери са задължени всяка година да плащат концесионна такса с банкова гаранция в троен размер и да спазват предварително одобрена инвестиционна програма. В момента нито една от инфектираните зони, в които е регистрирана африканска чума по дивата свиня, не засяга стопанисваните от юридически лица ловни територии.

Проблем обаче има, признава директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов пред БНР. Според него някои от исканията са основателни, други - не са изпълними. Затова той има конкретни предложения за обезщетения на концесионерите. Предстои съгласуването им с министерство на земеделието.

"Това, което вече съм предложил в министерството, е да се предприемат действия за намаляване на банковата гаранция. Другият момент е да си направим действително една или няколко срещи със стопанисващите и с директорите на горски ловни стопанства с цел оптимално стиковане на дейностите по дърводобива и регулиране в максимално реално допустими граници на пашата, която е един от основните проблеми. Ако се стигне до вариант с по-дългосрочни забрани в инфектирани зони, да се мисли за удължаване на договорите", обясни Дамянов.

Танева: Няма регистрирано огнище на африканска чума от 2 седмици

През последните две седмици няма нито едно новорегистрирано огнище на африканска чума при домашните прасета. Това обяви земеделският ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com