Константин Пенчев: Не допускайте насилие на гей парада в София

34734
Константин Пенчев: Не допускайте насилие на гей парада в София
Снимка: БГНЕС

Заради заявеното в социалните мрежи организиране на прояви, насочени срещу провеждането на обявеното за 21 юни 2014 г. шествие „София Прайд”, националният омбудсман изпрати препоръки до министъра на вътрешните работи и кмета на Столичната община.

В писмата до министъра и кмета Константин Пенчев отбелязва, че във Facebook се организира събитие, наречено „Анти-гей парад”, публично подкрепено от Гражданско сдружение „СИЛА”, което е предвидено да се проведе също на 21 юни 2014 г. от 14.00 ч. пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. Друга група във Facebook планира „Анти-гей парад”, който да започне в 12.00 ч. на 21 юни 2014 г. от Националния дворец на културата.

Гей парад разрешен, пушенето забранено. Кое е по-вредно за нацията?

ВМРО-НИЕ стана поредната партия, изразила недоволството си срещу престоящия на 30 юни в София гей парад. От движението изразиха в писм...

Омбудсманът пише: „Безпокойството ми е породено от факта, че организаторите на събитията, популяризирайки ги в публичното пространство, използват думи и изрази, които подбуждат към насилие и насаждат нетърпимост и омраза към хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Това води до нарушаване на основни човешки права и свободи”. Това става ясно от позицията, публикувана на пресцентъра на националния омбудсман.

Константин Пенчев напомня нееднократно изразяваната от него позиция, че прояви, в които активно се пропагандира словото на омраза, са недопустими и неприемливи в нашето общество, възприело принципите и ценностите на правовата държава – толерантност, зачитане и защита на правата на личността, нейното достойнство и сигурност.

Омбудсманът препоръчва на министъра на вътрешните работи да упражни правомощията си, за да се гарантира опазването на обществения ред, при спазване на правата и свободите на гражданите, по време на провеждането на шествието „София Прайд” на 21 юни 2014 г. и да не бъде допуснато насилие, породено от омраза, нетърпимост и хомофобия.

Светият Синод твърдо против гей парад в София

Светият Синод на Българската православна църква категорично се противопоставя на организирането на гей парад на 30 юни в София. В изяв...

На кмета на Столичната община националният омбудсман препоръчва да упражни правомощията си по Закона за събранията, митингите и манифестациите, като извърши прецизна проверка, в случай че има искане от организаторите на двете събития, наречени „Анти-гей парад”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com