Консултирайте се с лекар, ако искате да постите дълго за първи път, препоръчва специалист

2400
Консултирайте се с лекар, ако искате да постите дълго за първи път, препоръчва специалист
Снимка: iStock/Guliver

Хората, които искат да спазват дългия Великденски пост за първи път, трябва обезателно да се консултират със семейния си лекар. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. „Хора, които искат за пръв път да постят по-дълго, трябва да знаят, че има рискове за някои заболявания“, подчерта проф. Попов.

Сред най-застрашени са болните от диабет. „Растителните храни са главно въглехидратни, а при диабетиците, особено сладките въглехидрати трябва да се избягват, дори да се прекратят. Не е подходящо те да бъдат на такъв строг режим продължително време. Това е, когато говорим за дългия пост. Краткотрайният пост, продължаващ от една седмица до 10 дни, не крие рискове за хора с хронични заболявания“, заяви проф. Попов.

Великденски пости - какво може да ядем

Великденските пости са най-строгите за православните християни. Разбира се, не всеки има волята да пости. Но тези, които го правят, под...

Дългите пости могат да се окажат вредни и за болните от анемия, която се причинява най-често от дефицит на желязо, съдържащо се в животинските продукти, които са забранени по време на поста. „Хората с подобно заболяване могат да го задълбочат при един по-дълъг пост“, заяви специалистът.

Трудно е да постят и хората със заболявания на храносмилателната система – гастрит, язва, различни колити. „На постещите се разрешават да ядат фасул, леща, грах, боб, които доставят на организма ни незаменимите есенциални аминокиселини. Но тези храни дразнят стомаха и червата, заради което са забранени. За да не дразнят храносмилателната си система, тези хора трябва да консумират едва ли не само плодове и зеленчуци и то след специална кулинарна обработка“, отбеляза проф. Попов.

Той подчерта, че християнската вяра в никакъв случай не препоръчва такива дългосрочни, строги пости на подрастващи, деца, юноши. „Те се нуждаят изключително много от животинския белтък. Същото се отнася за бременни, кърмачки, възрастни хора особено със заболяванията, които споменах и някои други”, заяви проф. Попов.

Според него е важно да се прави разграничения между ползата и рисковете. В този смисъл той подчерта, че хората трябва да бъдат много внимателни и добави, че винаги насочва хората, които за първи път смятат да приложат такъв пост към техния личен лекар, който най-добре знае здравния им статус и може да каже: Можеш, съвсем спокойно, здрав си, да приложиш този дългосрочен пост.

Пости 2021: Кога се пости през годината

Постът e период на въздържане от определени храни в някои религиозни традиции. Ограничаването не е вид диета, а начин за пост...

Проф. Попов е разговарял с духовни лица и от тях е научил, че не е задължително дълго постене, ако човек е изложен на здравен риск. „Може една седмица, особено през Страстната седмица, да се пости. При хора с леки заболявания, това би могло да донесе известна полза“, заяви специалистът. Здравите хора, които са постили дълго време преди, имат опит. Техният метаболизъм се е адаптирал.

„Организмът се пречиства с растителните продукти. Това пречистване е полезно за здравия човек. Ние, даже в нашата наука, препоръчваме 1-2 пъти седмично всички да имат такъв разтоварващ ден, в който да бъдат само на растителни продукти и така да пречистим организма си”, подчерта проф. Попов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com