Костадин Ангелов с препоръки към българите: Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията (НА ЖИВО)

15627
Костадин Ангелов с препоръки към българите: Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията (НА ЖИВО)
Снимка: БГНЕС

Виждате, че навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията в Република България. Най-важното нещо, за което искам да благодаря на всички български граждани, е съзнанието, което проявяват, и разума, който надделява в момента, и спазването на противоепидемичните мерки. Най- ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито. Това е мярката, която спасява човешки живот и намалява пациентите в болница. Следващата мярка е физическата дистанция и социалната дистанция. Препоръчваме на всички български граждани да избягват събиранията, да избягват струпвания на публични и обществени места, да ограничат пътуванията, ако те не са необходими. В тази ситуация най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за човека до нас - нашите близки и познати, тези, които можем да предпазим или да заразим. Това каза на брифинг в Министерския съвет за разпространението на коронавируса в България здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. На него присъстваха още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева и болнични директори.

Здравният министър обобщи ситуацията в България към момента: От началото на седмицата до момента излекуваните пациенти са 1417, общо 2 788 души. В лечебните заведения са настанени 3 191 пациента, от тях 239 са в интензивни отделения. Заетостта на леглата на национална база е приблизително около 30%, а в интензивните отделения  около 20%. Положителните за коронавирус лекари до момента в цялата страна са 2664. Активните случаи са 1276, от които 90 са хоспитализирани, а само 7 са в интензивни структури в България.

Валери Симеонов заговори как политиците не искали да слушат лекарите за коронавируса

Предложих по-сериозни мерки за овладяване на коронавируса, но избягвам да говоря за икономиката. На първо място – да се ограничат...

"Ръст в смъртността има. Дължи се на това, че българските граждани продължават да търсят лекар късно. Много млади хора вече търсят късно помощта, когато вече почти целият бял дроб е засегнат. Не се самолекувайте, не използвайте панически медикаменти", апелира проф. Ангелов.

След дни на рекордна заболеваемост над 4000 на ден, вчера той заяви, че от щаба са имали готовност, "когато тя достигне 4000 души да започнем да създаваме специфични структури в лечебни заведения и цели лечебни заведения за грижа за пациентите с Covid-19". И това се случи с негова заповед за реорганизиране на големите областни болници: Със заповед: Да има по 200 COVID легла във всяка голяма болница (ВИДЕО)

Действа се за разширяване възможностите на лечебните заведения, но те не са безкрайни, напомни министърът и напомни, че в момента вирусът се разпространява дифузно: "Да избегнем ходенето в асансьори, кина и т.н. Тези мерки не могат да спрат разпространението на вируса. Говорим за дифузно разпространение. Не можем да го спрем, но можем да го контролираме", каза Ангелов.

Скандален случай: 72-годишен мъж с COVID -19 почина в болницата в Своге, след откази в София

Последните случаи на откази на прием в болници, той коментира така: "Нито едно лечебно заведение няма право да откаже помощ на пациент, който се самоопределя за спешен. Ситуацията е по-различна от преди. В голяма част от спешните отделения влиза пациент, който е положителен. Има протоколи за дезинфекция, за изолация. За това се налага някои от пациентите, които могат да изчакат - изчакват. В София е най-големият натиск".

Директорът на Александровска болница: Медиците в болницата с COVID-19, но без симптоми, ще работят

Към този момент нямаме дефицит на кадри. Имаме само 2 инфекционисти, но 46 анестезиолози. Това заяви ръководителят на Александровска бо...

Имаме достатъчно количество лични предпазни средства. Приключихме процедури, с които ще обезпечим държавата с такива за месеци напред. Днес пристига още 1700 флакона ремдесивир, част от договореното за ноември. Следващият месец чакаме още 4 200 флакона, подчерта министърът. Нямаме недостиг на този медикамент. Най-важното, което искам да кажа, нека всички български граждани, които имат симптоми на коронавирусна инфекция или лежат в болници, да не гледат на лекарството ремдесивир като на панацея. Всеки един медикамент в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и прилага в лечението всеки един медикамент. В терапевтичните схеми присъстват и други препарати с противовирусно действие. Лечението с ремдесивир става по критерии, утвърдени от експертния съвет по анестезиология и интензивно лечение. Те са изпратени до всички лечебни заведения, но имаше въпроси и днес отново ще бъдат изпратени. Всяко лечебно заведение от началото на пандемията работят по световно одобрени протоколи. Всички болници се обединиха и изработиха единен протокол за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Този протокол отразява целият натрупан опит досега. Всички работят по него. Той ще тръгне по лечебните заведения днес, за да се запознаят с него. В него са описани всички стъпки за лечение, всички индикации, всички подходи за лечение. В него участва и хлорохинът, който се прилага под лекарско предписание и наблюдение. Нямаме специфичен медикамент, за лечението на коронавирус. Надяваме се скоро той да бъде открит, както се надяваме ЕК успешно да приключи договарянето на ваксината и през април тя да бъде тук за българските граждани, подчерта още министърът.

Какво да правим при съмнения за COVID-19 - съветите на "Пирогов"

"Ние все още запазваме, бих казал, едни сравнително добри места по заболеваемост и смъртност в ЕС, но това зависи от всички нас", отбеляза Ангелов. "изпитвам изключително неприятни чувства, когато виждам хора, които не спазват мерките, които продължават да търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината. Сами си давате сметка, че това коства човешки животи. Не е време за празнуване, време е за разум. Време е за помощ на медицинската система, време е за солидарност. Време е връщане на доверието към българските лекари и подкрепа на всеки един от тях.", завърши първоначалното си изказване проф. д-р Костадин Ангелов.

Целият брифинг можете да гледате на живо тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...