Костов: Съюзът с партията на Нейнски ще изглежда като слабост преди изборите

6103
Костов: Съюзът с партията на Нейнски ще изглежда като слабост преди изборите

Съюзът между ДСБ на Иван Костов и партия „Синьо единство” на Надежда Нейнски се отлага за след изборите на 12 май, тъй като в момента ДСБ има интерес да е парламентарно представена. Има хора от движението на Нейнски, които работят за кампанията на ДСБ. Това обяви в студиото на „Лице в лице” по БТВ председателят на ДСБ Иван Костов.

Според него нямало как да се съюзят преди изборите, защото би изглеждало като слабост. Като основно свое конкурентно предимство Костов посочи, че ДСБ винаги „са вадели България от кризи, дори по-тежки от сегашната.” Той даде пример с поста му на финансов министър в коалиционното правителство на Димитър Попов в края на 1990г.

Преди дни стана ясно, че ДСБ отива на избори без движението на Нейнски, след като тя се отказва от коалицията. „Не сме преговаряли за позиции, тя сама каза че не се вижда в листите и нека затворя темата”, заяви Костов по повод на информацията, че разривът между партиите е дошълл заради подреждането на листите.

Лидерът на ДСБ заяви, че токът у нас може да се понижи само с либерализация на пазара. Той е на мнението, че БСП и Атака, които се бореха за изграждане на АЕЦ „Белене” са заблуждавали хората, защото излиза, че икономическия ръст не е свързан с употребата на ток. „От 2001г. до сега БВП се повишава, а консумацията на енергия расте само с 8 на сто. Това значи, че икономиката е произвела повече доходи, но много малко повишение в консумацията на електричество”.

Според него е важно да изпълним европейските изисквания да има един оператор, който да регулира системата, а транспортирането да става, чрез явяване на вътрешна борса. Липсата й Костов обясни с енергийната мафия, която управлява системата и е накарала НЕК да похарчи много пари за проект, който води към нищото – АЕЦ „Белене.”

Костов коментира, че още като финансов министър се е опитвал да сигнализира за проблемите във финансите, а след това е "бил камбаната на кризата”. Пламен Орешарски, който заемаше поста финансист номер 1 в държавата през 2008 г., е реагирал с пълно пренебрежение на тези призиви, според Костов. Лидерът на ДСБ заяви, че е лесно да си министър след подем и реформи, опитвайки се да обясни мнението, че Орешарски е бил добър финансов министър в кабинета на Станишев. „В годините след реформи и подем е лесно, ако беше на мястото на Дянков съм сигурен, че и той би направил същите грешки. И двете управления са управления на инерцията. Дянков изконсумира резерва от 1999 г. насам, защото нямаше фантазия и въображение. И Орешарски би го направил”, категоричен беше Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com