КПКОНПИ заобикаля закона и продължава да крие решенията си - АКФ с нова жалба

4506
КПКОНПИ заобикаля закона и продължава да крие решенията си - АКФ с нова жалба
Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не е изпълнила решение на Административен съд – София-град (АССГ), с което през ноември 2022 г. съдът я задължи в двуседмичен срок да разкрие решенията си за отнемане на имущество.

ОЩЕ: Административният съд: Решенията на КПКОНПИ не могат да са служебна тайна

По заповед на Пламен Георгиев: КПКОНПИ е засекретила незаконно всички решения за отнемане на имущество

КПКОНПИ е обявила за служебна тайна всички свои решения за образуване на производство за отнемане на незаконно придобито имущество, съо...

Вместо това КПКОНПИ е подала иск решението на съда да бъде обявено за нищожно и е спряла производството за предоставяне на обществена информация. Това съобщават от Антикорупционния фонд (АКФ), които започнаха делото заради блокиран достъп до решенията на КПКОНПИ. Сега от АКФ са подали жалба пред Административния съд, в която искат той да отмени решението, с което комисията спира разкриването на исканата информация.

„Отказът да се изпълни съдебно решение за разкриването на търсената информация противоречи на закона“, заявява Даниела Пенева, правен съветник към АКФ. „Не е Комисията органът, който има правомощията да спре изпълнението на влязло в сила съдебно решение. Оспорването на решението на АССГ от страна на КПКОНПИ е административен трик в опит да се избегне изпълнението на влязло в сила съдебно решение. То показва, че за комисията съдебните решения просто не важат".

През ноември 2022 г. Административният съд отсъди, че решенията на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество не могат да са служебна тайна, а напротив – по закон трябва да бъдат публични - и задължи комисията да предостави пълен достъп до тях.

Делото за публичния достъп до решенията на КПКОНПИ беше започнато от Антикорупционния фонд, след като КПКОНПИ отказа да ги разкрие, твърдейки, че те са „служебна тайна“ по силата на заповед от 2018 година на тогавашния председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Георгиев подаде оставка през 2019 г. след скандала „Апартаментгейт“. Заповедта му скрива решенията в най-обемната сфера на дейност на КПКОНПИ, в която са заети най-голям брой нейни служители и се издават най-голям брой актове.

Решенията са важни, защото именно чрез тях може да се изясни какви проверки са извършени от държания орган, установените въз основа на тях факти, критериите и правните изводи, довели до образуване на съдебно дело, силно засягащо имуществената сфера на гражданите.

Антикорупционният фонд осъди начина, по който се пренаписва Изборния кодекс

Фондация „Антикорупционен фонд“ изразява сериозната си критика, както към процедурата за изменение и допълнение на Изборния...

През ноември 2022 г. Административният съд – София град излезе с окончателно решение, което не подлежи на оспорване. Само че вместо да изпълни това решение, комисията подаде иск то да бъде обявено за нищожно, а после самоволно спря разкриването на търсената от АКФ информация, пишат от Антикорупционния фонд.

„Дори и при подаден иск за нищожност, КПКОНПИ няма право самоволно да реши да не изпълнява решението на съда и да не разкрива търсената от нея обществена информация. Решението на АССГ е влязъл в сила съдебен акт, задължителен за изпълнение от всички, до които се отнася, включително от административния орган – КПКОНПИ“, коментира Даниела Пенева.

Според нея КПКОНПИ е подала иска си за нищожност недобросъвестно. Искове за нищожност по този ред могат да се подават в изключителни случаи – ако съдебното решение например е постановено от некомпетентен орган или е толкова неразбираемо, че би могло да се приравни на липса на решение. В случая, очевидно, няма правни основания за оспорване на влязлото в сила съдебно решение, което е постановено от компетентния орган. Нещо повече, в исковата си молба КПКОНПИ привежда единствено аргументи за несъгласие с решението.

„Несъгласието с влязло в сила съдебно решение не отменя задължението същото да бъде изпълнено. Видно е, че КПКОНПИ подава иска си единствено с цел да се удължи съдебното производство и по този начин разкриването на информацията да бъде забавено или напълно спряно в безкрайно движение между съдебните институции“, казва още Пенева. Това е в пълно противоречие със Закона за достъп до обществена информация.

„Действията на КПКОНПИ показват, че комисията се опитва да заобиколи закона, за да не изпълни съдебното решение", коментира директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев. „Това поведение на ключов държавен орган е заплаха за правната сигурност и обществения интерес от достъп до информация. АКФ подаде жалба пред Административния съд, в която искаме съда да отмени решението, с което КПКОНПИ спира разкриването на исканата от нас информация. Ще следим за решението на съда по жалбата ни и ще информираме обществеността своевременно".

От КПКОНПИ не смятат, че прокуратурата им няма доверие

От КПКОНПИ не смятат, че прокуратурата им няма доверие. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев по...

"Вярваме, че решенията на КПКОНПИ ще станат публични – общественият интерес е те да са такива, така както е постановил и съдът, в съответствие със закона", гласи позицията на директора на АКФ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си знаково лице на БНТ

Година по-късно: Върнаха книжката на шофьор, отнета заради фалшив положителен тест за дрога

Оперната прима Соня Йончева създава нова медия за култура в България

Избраха Райчо Райчев за "Мъж на годината" 2023

Само 22 плажа по Черноморието са отличени със син флаг за сезон 2024

На прага на избори 2 в 1: Как ще гласуваме на 9 юни?

Жълт код за валежи в Западна България

Прогноза за времето - 15 май 2024 г. (сряда)

Избраха Царица Роза 2024 в Казанлък (СНИМКИ)

На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит на минерални извори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com