Красимир Каракачанов: С мигрантите Ердоган иска да покаже на Европа, че може да действа и силово

2508
Красимир Каракачанов: С мигрантите Ердоган иска да покаже на Европа, че може да действа и силово
Снимка: БГНЕС

„Мигранти в момента на нашата граница няма. До момента е имало десетина опита, но са предимно на малки групи и след сигнализиране от граничните ни власти към турска страна са били неутрализирани още преди да достигнат до наша територия“. Това заяви в „Още от деня“ по БНТ военният министър Красимир Каракачанов.

„Нашата ситуация е много деликатна. Някои омаловажават опитите на Борисов да се опитва да бъде балансьор между Европа и Турция, но за нас е важно да не тръгнат десетки хиляди мигранти насам. Реална опасност за това има, защото те са край Одрин“, предупреди Каракачанов. „Като член на Европейския съюз България трябва да съблюдава основните направления в европейската политика. Но като страна, която е непосредствено на границата е важно също да имаме ясна позиция – че сме за мирно разрешаване на споровете между Европа и Турция. Критикувал съм години наред политиката на Ердоган, но това е нашият интерес. Тук ролята на Борисов е много неблагодарна. Нашият интерес е да нямаме нелегални мигранти. Разбира се, България няма да заеме антиевропейска позиция, но трябва да опитаме да се предпазим от това, което се случва в Гърция“, заяви Каракачанов. Той уточни, че опитът на мигрантите да навлязат на гръцка територия е изключително целенасочен. „Виждате, 1000 турски жандармеристи ще охраняват мигрантите, които искат да влязат в Гърция, да не се върнат обратно в Турция“, отбеляза вицепремиерът. Той, обаче, заяви, че не вярва да се стигне до открит конфликт между двете ни съседки, защото никой няма интерес от подобно развитие.

Каракачанов обясни как армията ще реагира при натиск от мигрантите

За мен е най-важното, че Турция не допуска нелегалните мигранти да вървят към България. И от тук смятам, че политиката на премиера е пр...

„Тези на границата не са бежанци – това са афганистанци, африканци, хора, които искат да отидат в обетованата земя и да живеят добре. Разликата отпреди няколко години е, че тогава европейските политици се опариха. Сега вече германският канцлер не може да каже „Заповядайте, добре дошли сте“, защото това означава загуба на избори. Франция също обърна позициите си. Това само показва, че ние, патриотите, сме говорили правилни неща вече 4 години“, отбеляза Красимир Каракачанов.

Според военният министър България трябва да поиска повече средства от Европа, както финансови, така и техника. „Границата е оборудвана с термокамери, гранична полиция също е добре, но трябва да оборудваме и армията по същия начин. За момента, обаче, Гърция е застрашена и Европа се обръща натам“, отбеляза той.

Красимир Каракачанов отново потвърди, че в рамките на 4 часа армията ни може да изпрати 400 военнослужещи на границата. От тях 300 души са от сухопътни войски, 50 – от специалните сили, които са оборудвани и с безпилотни летателни средства и останалите, военни полицаи. В рамките на още 12 часа може да бъдат изпратени още 1000, а ако се наложи може и още да бъдат мобилизирани.

„Много хора казват – как ще стреляте. Армията няма да стреля срещу невъоръжени хора. Силата може да е под формата на водни струи, палки, щитове, газови и шокови гранати, за да ги възпират. Ако обаче някой дойде въоръжен и открие огън, нашите военнослужещи са в правото си да отговорят. Подобен прецедент няма в досегашния конфликт между Гърция и Турция“, допълни Красимир Каракачанов.

Каракачанов: На южните граници всичко е спокойно, но армията е в готовност

Няма мигрантски натиск по българските граници с Турция и Гърция. Гранична полиция и МВР се справят прекрасно и разполагат с най-модерно...

Според вицепремиера това не е пикът на кризата, в основата на която стои политиката. „Турското правителство смяташе, че лесно ще навлезе в 50-километровата зона. По този начин искаше да предотврати създаването на кюрдска автономия в Сирия. В Ирак вече има такава, но сирийските кюрди са основната база и ядро на ПКК, която воюва на турска територия. Ако се създаде още една кюрдска автономия, много бързо тя може да прерасне в кюрдска държава“, заяви Каракачанов. Според него, другият проблем, довел до ескалация на напрежението, е ситуацията в Либия, в която Турция официално зае страната на правителството в Триполи. „Третият проблем за Турция е Кипър. Тук Анкара отново не получава подкрепа от Европа. Атаката с мигрантите по границата с Гърция имаше за цел да покаже на Европа, че Ердоган може да действа и силово в опит да бъде подкрепен. Европа обаче не го подкрепя“, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com