Красимир Манов: България трябва да започне да си гледа нашия интерес (ВИДЕО)

1608
Красимир Манов: България трябва да започне да си гледа нашия интерес (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Абордаж" кап. I ранг о.з. Васил Данов ни среща с енергийния експерт Красимир Манов.

„Винаги съм казвал, че въпроса за “Лукойл Нефтохим Бургас” е най-важният въпрос, който България трябва да реши, т.к. това е най-богатото и най-мощното предприятие в икономиката на България. То може да внася в републиканския бюджет под формата на различните видове данъци 10 милиарда годишно. Винаги съм твърдял, че ние трябва да използваме момента за да го национализираме - да влезе първо особен управител, представител на държавата, да поеме ръководството на нефтохима и в последствие да я национализираме, т.к. имаме всички основания това нещо да се случи, защото Лукойл от както са дошли в България не са плащали никакви данъци.“, казва енергийният експерт. За 25 години загубите за България са между 60 и 80 млрд. лв.

”Имаше идея всички държавни дружества в енергетиката да влязат в един национален нефтогазов холдинг и тази идея се даде на тогавашния министър-председател Иван Костов, който естествено нищо не направи, а продаде на руснаците „Нефтохим“ за 104 млн. долара. В момента на продажбата в рафинерията имаше стока за над 500 млн. долара. Ние направо я подарихме. Но всичкото това нещо се прави, защото ние сме си били винаги, и тогава и сега, зависими от русия в областта на енергетиката и респективно в областта на политиката.“, казва Красимир Манов. Още: Папа Йоан XXIII – Българският папа (ВИДЕО)

„В момента природният газ, който плаща българския потребител като парно е с 33% по-скъп от този на международната борса, защото този природен газ, който тогава (август 2022 г. – б.р.) купувахме скъп, го нагнетиха и сега го вадят от „Чирен“. Докато днес цената е 27 евро. Това са 54 лв. за MWh, а ние плащаме 78 лв.“, казва експертът.

Във връзка с газовата сделка с турската компания "Боташ" и назначенията в „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ Красимир Манов казва: „Всички тези са абсолютно зависими поставени хора, които не защитават националните интереси на България и трябва да бъдат, рано или късно, арестувани за национално предателство. Това зависи от народа. Ако народът се вдигне и ги „омете“ и дойдат други читави хора на власт, които основно и единствено спазват клетвата, в която се кълнат изцяло да се ръководят от интересите на България, България може да бъде един от лидерите в Европа. Просто трябва да започнем да си гледаме нашия интерес.“ Още: Адв. Велислав Величков: Дано оценяваме какво е да имаш достойнство, сила на вярата и абсолютно непреклонна смелост (ВИДЕО)

Според енергийния експерт за България е много важна ядрената енергетика. За да не плащаме скъп ток трябва също да се премахне мораториума за добив на шистов газ, да разработим собствени находища за добив на природен газ, нефт, да се построят централи, които да работят на природен газ. „Ние сме на уникално място и може да получаваме газ отвсякъде през интерконектора - от Турция, от Гърция, от Русия, от Иран, от Азербайджан, отвсякъде може да получаваме, но това нещо не се прави и пак всичко опира да плащаме скъп ток, което е пак във вреда на Националната сигурност на България.“

Целият разговор на Васил Данов с Красимир Манов ще намерите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стрийт-арт проект от конкурса на Електрохолд „Енергията си ти“ преобрази зоната край моста „Чавдар“ в столицата

Всеки човек има право на достоен живот

Ето кога Светият синод ще избере новия Сливенски митрополит

Продължават протестите заради новото движение по Патриарха

АЕЦ "Козлодуй" не казва при колко от служителите му са открити здравословни проблеми

Прогноза за времето - 20 май 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 19 май 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 20-26 май 2024 г.

Шофьорите да внимават на АМ "Тракия": Важно съобщение от АПИ

Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com