Красимира Христова: Музеят на куклите във Варна е единственият по рода си на Балканския полуостров

22655
Красимира Христова: Музеят на куклите във Варна е единственият по рода си на Балканския полуостров

Музеят на куклите във Варна е единственият по рода си на Балканския полуостров. Това каза пред Агенция Фокус Красимира Христова, уредник на музея.

Тя посочи, че музеят е открит на 12 юли 1985 г., когато отваря врати новата сграда на Варненския куклен театър. Създаден е по идея на Велико Бърнев - драматург в театъра по това време. Експозицията включва близо 140 театрални кукли, а също елементи от декори, участвали в репертоара на театъра в периода от 1952 - 2003 г.

Морската столица ще има нов център до началото на лятото

Премахването на потрошените плочки по варненското ларго започна. До началото на туристическия сезон централната пешеходна зона, която о...

Христова допълни, че са подбрани кукли от емблематични за Варненския куклен театър спектакли, печелили награди и отличия както от национални, така и от международни фестивали и прегледи на кукленото изкуство.

„Художественото оформление на експозицията е дело на Цветана Векова. В три витрини са изложени и част от наградите, медали и дипломи, с които е отличена трупата на варненските актьори”, каза още уредникът на музея. Тя подчерта, че посетителите могат да проследят усъвършенстването на куклоконструкцията, етапите в развитието на куклената сценография у нас, разглеждайки творбите на водещи български сценографи като арх. Иван Цонев, Майя Петрова, Майя Кузова, Анна Пулиева, Вирджиния Петкова, Любомир Цакев, Енчо Аврамов, Ангел Неделчев, Петя Стойкова, Васил Рокоманов, Коста Ортодоксов и др.

Постоянната експозиция включва театрални кукли от спектакли за деца като:" Румето и старият лъв", "Буратино", " Коледна приказка", " Златка златното момиче”, “Коледна приказка по Библейски сюжети",”Нос в облаците”,"Рибарят и златната рибка", " Юнакът и златната ябълка", "Куцото петле", "Ми-ши-ко и Ми-ши-сан", “Новите приключения на Бубу”, “Славеят”, “Янек и Ханка”.Постановки за юноши: "Най-щастливият човек", "Представление в чест на барон фон Мюнхаузен".Кукли от спектакли за възрастни: "Дама Пика", "Както казват французите", "Любов, любов", "Най-красивата война", "Птиците", “Сън в лятна нощ”, “Божествена комедия”, “Херкулес”. Красимира Христова добави, че част от експонатите са участвали в изложба на кукли на ХII Международен Фестивал на куклените театри в Толоса, Испания през 1994 година.

През май 2005 г. част от музейните експонати са включени в изложба на българска куклена сценография , представена на Международния Куклен Фестивал в Суботица, Сърбия.

Два дни остават за пререгистрация за прием в детска ясла във Варна

Два дни остават за пререгистрация на заявленията за прием в детска ясла във Варна, съгласно правилата и критериите за прием, влезли в с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com