Кръстиха шест кучета водачи за незрящи

3515
Кръстиха шест кучета водачи за незрящи

Днес, 21 юни, в 11:00 в градинката зад Националния дворец на култура в София се състоя официалното кръщаване на тазгодишния випуск кучета, които ще бъдат обучени за водачи за незрящи. Животните ще преминат обучение в училището към фондация „Очи на четири лапи“.

През първите шест месеца шестте кандидати за кучета-водачи живеят в приемни семейства, които им помагат да се социализират и да свикнат с градската среда, като за целта са следвали специално подготвен обучителен режим. Сега ще започнат истинските тренировки, които ще превърнат лабрадорите в служебни кучета с отговорна мисия. След завършването на курса, дипломираните кучета водачи ще бъдат предадени на своите нови незрящи стопани срещу символичната сума от 1 лв.

Намалява броят на обучените кучета-водачи

Намалява броят на обучените кучета-водачи в България през последните години. Това каза пред Радио „Фокус“ Албена Алексиева,...

Главният инструктор Мартина Маринова представи нова програма за обучение на кучета асистенти, специализирани в грижата за хора с двигателни увреждания и обясни разликата между кучетата асистенти и кучета водачи: 

„Кучетата-асистенти не са кучета-водачи – кучетата-водачи работят за незрящи хора, а кучетата-асистенти работят за хора с двигателен дефицит. Те могат да ползват различни помощни средства като колички , патерици или проходилки. Те имат съвсем различни функции от тези на кучетата водачи.

Те са партньори на своите стопани в ежедневните задачи и предизвикателства, които животът им предлага. Като отварянето на шкафове, подаване на изпуснати на пода предмети. Също така може да помогне в асистенцията при обличане и събличане, като подава различни дрехи на своя стопанин или помага за свалянето на различни части от неговото облекло (обувки, чорапи, ръкавици). Една доста значима част от функциите на кучето асистент е и асистенцията в спешни ситуации, когато е необходимо друг човек да се притече на помощ на ползвателя. Тогава кучето има възможност да отиде да намери и да доведе помощ за да бъде оказана на неговия ползвател", допълни още Маринова.

Тя направи демонстрация на уменията на единственото в момента куче-асистент - Мишо, заедно с неговия стопанин Петър Кичашки, който сподели: „Общо взето, Мишо само дето не ми прави данъчната декларация.“ Мишо, златист голдън ретрийвър, повдигна портфейла и ключовете на своя стопанин, отвори и подаде храна от хладилник, отвори и затвори врата на шкаф, като след изпълнението на всяка команда получи лакомство за добре свършената работа.

Близо 100 души вечеряха на тъмно с кучета-водачи в подкрепа на незрящите

Близо 100 души се отзоваха на поканата на фондация „Очи на четири лапи“ и Мтел да се хранят в пълен мрак в компанията на ку...

Основната дейност на „Очи на четири лапи“ е да рехабилитира и реинтегрира хора със сетивни и двигателни увреждания с помощта на служебни кучета. Фондацията обучава кучета водачи и безвъзмездно ги предоставя на слепи хора, които също минават курс на обучение за работа и живот със служебните кучета. Също така обучава и инструктори и развива мрежа от приемни семейства за социализация на бъдещи кучета водачи.

На събитието присъстваха председателят на фондацията – Албена Алексиева, която изрази големи благодарности към доброволците: „Хора, вие вършите половината от нашата работа. Вие сте професионални доброволци. Благодаря Ви!“ Тя добави, че за фондация „Очи на четири лапи“ институционалната подкрепа е също толкова важна, колкото и финансовата.

На събитието присъстваха още Илияна Захариева, директор в „Корпоративни комуникации“ в Мтел, Надежда Харизанова, представител на Министерство на труда и социалната политика, която съобщи, че министерството успява да регулира безпрепятствено достъпа до градския транспорт и обществените места на кучетата водачи, и Анелия Василева от Агенция за социално подпомагане, която сподели радостта си от развитието на центъра за интеграция на кучетата водачи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com