КС ще разгледа жалбата на Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор

1937
КС ще разгледа жалбата на Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор
Снимка: Прокуратура на Република България

Конституционният съд (КС) единодушно допусна за разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които беше въведен механизъм за разследване на главния прокурор и беше свалено мнозинството за освобождаването му.

С тях депутатите задължиха съдебната власт да проведе нова процедура за избор на членове на ВСС от професионалната квота, въпреки че миналата година съдиите, прокурорите и следователите избраха своите представители в съвета.

Куцкова: Депутатите да побързат с избора на нов съдебен съвет

Депутатите да побързат да изберат членове от политическата квота за нов Висш съдебен съвет (ВСС), за да не се налага сегашният да избир...

ОЩЕ: Гешев: Ще сезирам Конституционния съд заради механизма за главния прокурор

Освен това в НПК беше уредена процедура, по която потвърдените от горестоящ прокурор откази за образуване на досъдебно производство за тежки престъпления и други изрично изброени състави, ще могат да се обжалват пред съд, който ще може да връща преписката на прокурора със задължителни указания за прилагане на закона.

В края на месец май Гешев поиска от върховните магистрати тълкуване на част от основния закон, като се фокусира върху три въпроса. Първо Гешев пита дали е законно да бъде избран със 17 гласа, а отстранен с 13. На второ място - може ли Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения за председателите на върховните съдилища и главния прокурор. И не на последно място - възможно ли е новият ВСС да започне да функционира в непълен състав.

Допускането на делото за разглеждане може да е основание Висшият съдебен съвет отново да обсъди откритата от него миналия четвъртък процедура за избор на нов главен прокурор. Според част от кадровиците то може да е основание за спирането ѝ, тъй като решението на КС пряко я засяга – от него зависи с какво мнозинство ВСС избира главен прокурор. Според други обаче няма причина да се спира изборът на нов обвинител номер 1, тъй като обсъждането и гласуването на евентуалните кандидатури е насрочено за 26 октомври 2023 г. и се очаква дотогава КС да се е произнесъл.

Съдия от ВСС: Има основания Сарафов да се атакува пред ВАС

„Има основание да се атакува решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за избор на изпълняващ главен прокурор на...

"Днешното решение на Конституционния съд да допусне за разглеждане искането ми за обявяване за противоконституционни на промените в Закона за съдебната власт и НПК потвърждава казаното от мен - че рекордно бързото ми отстраняване трябваше да изпревари произнасянето на КС, както и че крадливи политици подчиниха Висшия съдебен съвет на своите собствени страхове и го принудиха да спазва техния задкулисен график", написа Гешев в профила си във Facebook.

"Истината е, че, ако процедурата не беше приключила, тоест ако се спазваха Конституцията, законите и правилата на самия Висш съдебен съвет, той трябваше да я спре до окончателното решение на Конституционния съд. А тогава вече можеше и да няма възможност да ме отстрани само с 13 гласа. Тогава щяха да са необходими 17 гласа - толкова, колкото са нужни и за председателите на ВКС и ВАС.

"Всички вече знаят, че този несправедлив “закон”, освен противоречащ на основни правни принципи, е създаден за и насочен персонално към мен. Явно сериозно притесних дълбоката държава и крадливото задкулисие, след като от страх бяха принудени да правят цял закон за един човек. Този позорен акт е показателен за тъжното време, в което живеем и поражда логичния въпрос: След като крадливи политици могат да стигнат до такава брутална разправа с главния прокурор на Република България, то как тогава всички останали хора могат да бъдат защитени от политически репресии? Както е казал проф. Живко Сталев, “държава без върховенство на правото е форма на организирана престъпност”. Живеем във време на политически организирана престъпност!", завършва поста на Иван Гешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество