Кукеровден в Ивайловград днес (СНИМКИ)

14366
Кукеровден в Ивайловград днес (СНИМКИ)
Снимка: Община Ивайловград

От ранни зори звукът от чанове се носи из въздуха в Ивайловград. Малки и големи ивайловградчани се преобразиха в страшни зверове, за да прогонят злото и болестите от домовете си. Да благословят за здраве, плодородие и щастие. Да споделят радостта си от настъпващата пролет.

Кукери и плашилки изгониха злото на фестивала "Старци в Турия"

Стотици участници се включиха и тази година в маскарадния празник “Старци в Турия”, който е своеобразен завършек на сезона ...

За поредна година в града се проведе "Кукеровден". Кукерската група с ръководител Иван Димитров и тазгодишния бей Георги Костадинов пък отново спазиха традициите и посетиха всеки дом в квартал "Лъджа". Кукери разхлопаха чанове, заораха ритуално площада и изпълниха единственото по рода си ляво кукерско хоро.

На събитието присъстваха Цвета Караянчева – председател на 44-то Народно събрание на Република България, Стефка Здравкова – областен управител на област Хасково и Никола Чанев – областен управител на област Кърджали. Караянчева бе посрещната от кмета на община Ивайловград Диана Овчарова в антична вила „Армира”. По-късно тя посети и Народно читалище „Пробуда”, където бе посрещната от Дамски хор за обработен и изворен фолклор „Лъджа” с ръководител Марияна Проданова.

Кукери гониха злите сили в Добрич

Сирни заговезни събра в Добрич стотици жители на града. Възстановка на празника, известен също като Прошка или Сирница, се прави от 200...

„За мен е истинско удоволствие, защото за първи път присъствам на такова събитие. Само традицията може да ни държи живи, будни, гледащи напред. Продължавайте с този огън в сърцето да гоните злите сили, да пазите традициите, и да ги предавате на идните поколения.” – сподели председателят на Народното събрание в своето обръщение към ивайловградчани. В този празничен ден, кметът на община Ивайловград Диана Овчарова съобщи радостната новина, че проектът за изграждането на път, който да свързва квартал "Лъджа" с манастир „Свети свети Константин и Елена”, е започнал.

Овчарова и Караянчева връчиха и специални награди на кукерската група. С плакет „За поддържане на традицията” бяха удостоени Стефан Джимов и Георги Костадинов, който е Бей за 2020 г., а ръководителят на кукерската група Иван Димитров подари на Караянчева умален модел на кукер за спомен от посещението й в Ивайловград. Стана ясно и името на Новия Бей, който ще благослови домовете на лъджанци през следващата година – Калоян Лазов!

Кукери и карнавалци прогониха злото от Асеновград (ВИДЕО)

Кукери и фолклорна музика огласиха улиците на Асеновград днес по повод християнския празник Сирни Заговезни. Участници, зрители и случа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com