Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Културен салон "АБВ" представи историка проф. Иван Илчев и неговата книга „Розата на Балканите“

16 декември 2020, 13:04 часа • 4333 прочитания

Културен салон "АБВ" представи историка проф. Иван Илчев и неговата книга „Розата на Балканите“. Двутомното издание носи подзаглавието „Кратка българска история за любопитни читатели“.

Проф. Иван Илчев за книгата си:

Искаше ми се да нарисувам картина, по-различна от обичайно поднасяната в научните издирвания. Не съм сигурен колцина от сънародниците ни сега могат да се огледат в историческите проучвания и да кажат: „Това се отнася за мен“. История, която да не съдим с днешните ни мимолетни пристрастия, а която да обглеждаме любовно и с разбиране. Да се отдалечим от нея и да присвием очи, за да опитаме да разберем цялото, което се крие зад донякъде хаотичните факти, събития и непредсказуемите действия на отделни личности

Аз, като историк, ще опитам да бъда обективен. След 10 години никой няма да помни тази книга, гарантирам. Както имена, които бяха легенди, когато аз бях студент, като проф. Генчев. За огромно съжаление сегашните студенти не са и чували за тях, нищо не значат тези имена за тях. Нещата а кратки и мимолетни като човешкия живот.

Проф. Илчев коментира и историческите спорове по Република Северна Македония.

Какъв интерес има Северна Македония от развитие на икономически отношения с България? Почти никакъв. Ние на практика произвеждаме едни и същи продукти, ние реално сме конкуренти. Ние в момента говорим с хора, които 100 години са били обучавани по определен начин, 40 години от тези 100 са ги убеждавали, че единственият враг е България. Последните 70 години казват, че те са отделен народ, На практика това ми се струва почти невъзможно това да бъде променено. Няма значение до какви решения ще стигне Комисията, ако те не влязат в съзнанието на хората. А да влязат в съзнанието на хората, шансът е твърде малък. За съжаление в Северна Македония ние не разполагаме нито с политически, нито с икономически, нито с културен елит, който да е завършил в България и до голяма степен да е свързан България. По исторически причини 99/100 от техният елит е завършил в Белград, Скопие , Загреб и т.н.. Нещо друго, за което нашите хора не си дават сметка, като говорят за коридор номер 8. Трябва да се построи жп линията, но големи надежди не трябва да се влагат“.

Проф. Иван Илчев получи като подарък паметна писалка с лика на ген. Владимир Стойчев, придружена с малка книжка, която разказва събитията от заключителната фаза на Втората световна война и включването на Първа българска армия, ръководена от легендарния генерал, както и копие от традиционно издавания Патриотичен календар на ПП АБВ.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес