Културните дейци на протест: Христо Мутафчиев предупреди, че театрите може да затворят (СНИМКИ)

2411
Културните дейци на протест: Христо Мутафчиев предупреди, че театрите може да затворят (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Представители на културния сектор от цялата страна протестират пред Столична библиотека с искания за увеличение на заплатите. Паралелен протест има и в Бургас, Кърджали и Русе.

В Деня на народните будители работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, българското национално радио, държавната Агенция "Архиви", Българската национална филмотека в цялата страна протестират срещу унизителните доходи в сектора. В София протестът се случва пред Столичната библиотека, а в Бургас - пред сградата на Държавната опера. В Бургас протестът се провежда под наслов "Да подкрепим българската култура!".

Още: Навръх Деня на будителя: Културни дейци излизат на протест

Исканията на КНСБ

На специална пресконференция бяха представени исканията на КНСБ за Бюджет 2024 в сферата на културата. "Имаме нужда от култура, не за да пълним оборотите на големите компании, а за да имаме духовен живот. Държавата отстъпи от функция "култура" през последните две години и половина в момент, когато кумулативната инфлация беше между 30-35%. За функция "Култура, спорт, почивки дейности и религиозно дело" бюджетът е осигурил 1.1 млрд. лв. или 0,56%. Като оставите само култура, са 838 млн. лв. или 0,4% от БВП. Това е функцията с най-малко пари.", заяви главният икономист и директор на ИССИО Любослав Костов.

Актрисата Ана Пападопулу на протеста, снимка: БГНЕС

"За следващата година БВП ще бъде 205 млрд. лв. Нашето глобално макро искане с хоризонт от няколко години е тези разходи да станат 1% от БВП. Ако министърът на финансите реши веднага да приложи тази мярка за следващата година, то бюджетът за култура в Бюджет 2024 трябва от 800 млн. лв. да стане 2 млрд. лв. още от догодина", добави още Костов. "Това, което искаме, е минимум 35% ръст на стандарта за музеите, националната библиотека, читалищата и т.н. Като всичко нагоре е добре дошло, но това е минимум, от който ние няма как да отстъпим", посочи той и каза, че настояват за допълнителни 38 млн. лв. за читалища, 11 млн. лв. за регионални библиотеки, 10 млн. лв. за музикалните дейци и 6,2 млн. лв. за професионалните фолклорни ансамбли. Говорим за 86 млн. лв. повече в Бюджет 2024 г. за ръст на заплатите за всички, които изброих", каза още той.

Още: Парите за култура са статистическа грешка: Христо Мутафчиев се вбеси

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов каза, че всички в държавата сме длъжници на хората, работещи в сектор "Култура". "Тези нива на заплащане в културните институти са меко казано обидни за работещите в тях", смята той. Капитанов призова всички работещи в сектора да защитят своите доходи и ги прикани да се включат в днешния протест. "Днешното действие, което се случва в София и цялата страна, е само първата крачка, ако исканията не се осъществят", поясни Капитанов, цитиран от БГНЕС.

Филип Аврамов на протеста на културните дейци, снимка: БГНЕС

Театрите в цялата страна може да затворят

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който преди два дни обяви, че ще се включи към протеста на културните дейци, посочи, че няма статистика за това колко хора са напуснали сектор "Култура" заради ниски възнаграждения. "Работещите в сферата на сценични изкуства в България са 2500 човека. Ако държавата не може да се погрижи за общо 5000 души в целия сектор, то каква е тази държава? Ние не чакаме само на държавата. Ние за тези доходи работим всяка вечер, репетираме всеки ден, пълним зали и правим приходи, които влизат в държавата, и е логично тези приходи да се върнат под някаква форма при хората. Ние връщаме като културна индустрия в Бюджета около 5-6%, а получаваме 0,4%", каза той и допълни, че България категорично има много талантливи творци.

Още: Христо Мутафчиев: Искаме 37 милиона да се върнат като субсидия за сценични изкуства (ВИДЕО)

Председателят на Съюза на артистите в България коментира, че затварянето на театри у нас е напълно възможно. "На всички колеги вече им е дошло да не казвам докъде. Това неглижиране на целия сектор от управляващите, до такава степен, че и самото общество започва да неглижира хората, занимаващи се с изкуства. Като нищо ще затворим всички театри в цялата страна. За колко време не мога да кажа, но колегите са готови да излязат пред театралните сгради и да протестират, за да могат да накарат хората да разберат, че нашата професия заслужава уважение, обич, грижа и достойнство", обясни той и посочи, че протестите ще продължат докато не бъдат удовлетворени исканията им за новия Бюджет за 2024 г.

Снимка: БГНЕС

"Много голям става проблемът в това, че тези 51 държавни културни института в цялата страна вече се задъхват от липса на хора, които да работят там. Младите колеги, които завършат в НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят в Народния театър", каза той и уточни, че заплатите в провинцията са "унизителни". Според него в най-скоро време в извънстолични театри няма да има кой да играе. Мутафчиев настоя необходимите средства за сектора да бъдат осигурени. "Начална стартова заплата сме заложили 65% от средната работна заплата за страната. Около 2000 лв. излиза", добави Мутафчиев.

Росен Белов, актьор в Театър "София" и член на НСФ "Култура" коментира, че "трябва ясно да си дадем сметка, че културата е изтласкана някъде в ъгъла. С този бюджет 0,4% от БВП не знам как си мислите, че хората на изкуството оцеляват", посочи той. Според него това е унищожение на културата, театъра, операта и т.н.

Още: "Управляващите продължават да смятат, че културата и изкуствата са разход, а според мен те са инвестиция"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com