Културното министерство със съдебен иск: Строителят на Ларгото да отстрани проблемите

2017
Културното министерство със съдебен иск: Строителят на Ларгото да отстрани проблемите
Снимка: БГНЕС

Министерството на културата ще предяви съдебен иск срещу фирмата-изпълнител на строителните дейности по проект „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, ако откаже да отстрани констатираните повреди по обекта в рамките на гаранционния срок от 5 години, съобщиха от министерството на културата.

„Многократно в последните няколко месеци сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе мерки в рамките на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да отстрани констатирани проблеми по проекта, но досега такива не са взети. Затова ще предявим претенция по съдебен ред за неизпълнение към строителя“. Това каза министърът на културата Боил Банов след среща между представители на Министерството на културата и Столичната община днес. Той уточни, че на проектанта е възложено да направи и допълнителен анализ на проекта. Важното е, че имаме обща визия с общината, допълни министърът.

Меценатството у нас запада, даренията за култура намалели над 4 пъти

Законът за меценатството на практика не работи и постъпващите средства от дарители и меценати в подкрепа на българската култура и бълга...

Очакваме строителят да изпълни своя ангажимент и да се задейства съответната клауза по закон за спазване на гаранцията, каза заместник-кметът по култура и образование на София доц. д-р Тодор Чобанов след срещата. Според него е важно, че Министерството откликва на сигналите и изпълнява своята част от договора.

На срещата в Министерството на културата присъстваха още главният архитект на Столична община Здравко Здравков, заместник-директорът на Регионален исторически музей – София инж. Борис Чилев и проектантът по проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” арх. Христо Генчев.

На нея бе обсъдена възможността след допълнителния анализ от страна на проектанта арх. Генчев при необходимост да представи проектантски решения, които ще засилят устойчивостта на конструкцията около куполната част и отводнителната система.

По време на разговорите беше постигнато съгласие, че ако строителят приеме искането да отстрани констатираните проблеми, то възложените работи по детайлите ще бъдат изпълнявани под ръководството на проектанта, който се ангажира лично да присъства и контролира дейността през цялото време. В противен случай ще бъде наета друга фирма, която да отстрани констатираните дефекти, като вложените средства за ремонта ще бъдат част от съдебната претенция към ДЗЗД „Антична Сердика“, изпълнила обекта.

Община Бургас започва ремонт на фасадите на емблематични къщи

Започна изпълнението на програмата "Нов живот за старите фасади на Бургас". Вече са готови строителните книжа за ремонта, които бяха од...

„Нашата цел и желание е да се направи всичко възможно този проблем да бъде решен дългосрочно и по най-бързия начин“, категоричен е министър Боил Банов. Според него е възможно това да стане до дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...