„Къде са парите ни?“: Четири фирми, доставяли безплатни плод и мляко, в битка с Фонд "Земеделие"

6659
„Къде са парите ни?“: Четири фирми, доставяли безплатни плод и мляко, в битка с Фонд "Земеделие"
Снимка: БГНЕС

Четири частни фирми водят битка с Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за неизплатени 1,5 млн. лв. за доставка на продукти по програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко". 

ОЩЕ: „Държат се като мутри“: Родни земеделци обвиниха ДФЗ, че им дължат милиони

Къде се парите?

Земеделският производител Милена Рашева, която е управител на „Ню Проджектс Консулт“ ЕООД и „София плод“ ЕООД, казва, че нейната фирма има да получава близо 800 000 лв. по двете програми. „Четири години водим битки да си получим парите. По някои дела съдът уважи жалбите ни. ДФЗ ни плати с много мъка. Други дела загубихме“, каза Рашева.

„Средствата не се плащат на доставчиците, които си изпълняват задълженията. Доставените плодове и млека останаха за сметка на нашите дружества“, каза тя на пресконференция.

„Преди месец изпратихме отворено писмо, тъй като не е ясно защо не ни се плаща. От отговора от ДФЗ стана ясно, че средства от национални бюджет има и са осигурени,. Има и пари от ЕС“, обясни тя.

"Чаках повече от 2 години да получа някакво писмо въз основа на какво са техните основания, за да не си получа парите. Получих го през 2021 г. Основанията са най-различни, но не кореспондират с основанията, които ми дава законът", заяви още Рашева.

Земеделският производител обясни, че за отказаните суми следва да се издаде уведомително писмо от ДФЗ, в което да се посочат мотивите за отказаната помощ. „Освен, че мотивите не са съотносими към нито едно основание за отказа, ДФЗ, след като съдът е постановил, че мотивите са несъобразни, издава второ уведомително писмо. Но и там мотивите не съответстват. Целта на това е протакане с цел изтичане на давността, както и съсипване на много човешки животи“, аргументира се Милена Рашева.

"След като продуктите не се плащат, парите, осигурени за децата ни - от държавата и от Европейския съюз остават неусвоени. По програмата "Училищен плод" неусвоените средства са в размер на 2.5 млн. лв., а неусвоените европейски средства са 1.5 млн. лв.", обясни Рашева.

Тя посочи още, че ДФЗ получава националните и европейски средства ежегодно, както и дължимото ДДС. За доставките се издават данъчни фактури. "А средствата, осигурени за децата, не се плащат на доставчиците, които са изпълнили задълженията си. Кой скри парите за нашите деца?", попита тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com