Кърджали иска над 11 млн. лева за укрепване на свлачищата

8008
 Кърджали иска над 11 млн. лева за укрепване на свлачищата
Снимка: БГНЕС

Община Кърджали внесе 7 проекта за укрепване на свлачища в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при МС на стойност 11 330 000 лева.

"Свлачището в село Сипей, което погълна няколко къщи и отнесе пътя, се разраства всеки ден. Докато в началото пропуканите къщи бяха 18, сега са засегнати и най-отдалечените. Свлачищните процеси продължават да бъдат активни, вече обхващат близо 30 000 кв. метра", заяви кметът Хасан Азис.

С милиони набъбват разходите от снежното бедствие

Понеже Горанов е в чужбина, работим по темата за обезщетенията на пострадалите райони с Кирил Ананиев, трябва да минем през комисиите з...

За укрепването са необходими 9 218 000 лева, иначе земята ще погълне цялото село. Проблемът възникна преди обилните снеговалежи, тогава бе възложено и изготвянето на проекта за укрепване на свлачището.

За отстраняването на проблема с пропадащите земни пластове около двата жилищни блока в един от кварталите са необходими 413 000 лева, а за срутището до село Пъдарци, което неотдавна отнесе участък от магистралния водопровод – 1 670 000 лева. Пукнатина се е отворила и минава през територията на цялото село Енчец, дворът на къща в Невестино се е откъснал и пропада вертикално с 2 метра, допълни кметът.

Според него Кърджали ще е първата община в страната, която ще направи геоложка карта на потенциалните свлачища, ще бъде изготвена програма за ранно известяване, както и план за превантивни мерки в свлачищните райони. Екип от Минно-геоложкия университет ще направи геоложка експертиза на свлачищните процеси в Сипей и другите засегнати места и ще изготви доклад. "Няма как да не се помогне на това село, хората трябва да бъдат спасени. Страшно е, там вече има къщи-призраци. Надявам се, че от комисията няма да предложат хората да бъдат изселени и селото да изчезне", посочи Азис. Той припомни случая в съседното село Пропаст, където свлачище пропука къщите, но нито едно семейство не поиска да да живее на друго място, макар да бяха предоставени парцели за строителство на нови домове.

Освен за проблемите със свлачищата, община Кърджали внася и докладна за разходите по снегопочистването в размер на 335 000 лева, както и искане за изплащане на 251 000 лева за умрелите по време на снежното бедствие 451 животни.

Кметът на Кърджали: Инситуциите не са овладели бедствието

Щом дни наред след снежното бедствие все още има населени места без достъп до тях, това означава, че институциите не са успели да овла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com