КЗК влезе с полиция в Българската петролна и газова асоциация

2462
КЗК влезе с полиция в Българската петролна и газова асоциация
Снимка: iStock/Guliver

Служители на Комисията за защита на конкуренцията съвместно с органите на полицията осъществяват внезапна проверка на място в "Българска петролна и газова асоциация", гр. София.

Действията на КЗК са част от производството за картел, образувано след секторния анализ на пазара на горива.

При проверката КЗК има право да изземе всякакви писмени, както и други веществени доказателства, а също така и средства за предаване на информация, уточниха от комисията.

Добрев: Картел се доказва с нахлуване и изземане на документация

По света, когато имат съмнения за картел, властите си служат дори с нахлуване в офиси и с изземане на цялата документация. Това заяви ...

Припомняме, че в края на миналия месец Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва разследване за картел срещу седем вериги бензиностанции и процедура срещу "Лукойл Нефтохим" за злоупотреба с монополно положение.

От регулатора са събрали убедителни доказателства, че големите вериги се договарят помежду си на какви цени да продават горивата. В съда картел се доказва много трудно, а дори и да се докаже, това не означава, че цените на горивата ще се понижат, предупреждават от Комисията.

От Комисията съобщават, че са забелязали идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно на горивата, прилагана от дружествата "Шел", "Ромпетрол", "Еко", "ОМВ", "Петрол", "НИС Петрол" и "Лукойл България".

Компаниите продължително задържат цената на дребно на високи нива, липсва адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена и това, според регулатора, би могло да е в резултат именно на картелни споразумения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com