КЗП отчете 10% спад на нарушенията при търговците

4135
КЗП отчете 10% спад на нарушенията при търговците
Снимка: Thinkstock

С 10% са намалели нарушенията на търговците, констатира Комисията за защита на потребителите (КЗП) на база на резултати от извършени проверки. Общият брой на проверките през лятото в местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения е 2800.

Организирането на приемни за потребители в големите курорти и градове по Черноморието е подействало дисциплиниращо на търговците, смята председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Купища нарушения по морето установи КЗП

205 нарушения в заведения, хотели и туроператори са установили през летния сезон главно по Черноморието от Комисията за защита на потре...

"15 заведения са затворени по Черноморието, а във вътрешността на страните те са около 30. Една от най-съществените нарушения е предоставяне на туристически услуги в некатегоризиран туристически обект", каза той. Маргаритов обаче обясни, че тези нарушения са намалели с повече от 50% в сравнение с минали периоди.

"Констатирали сме и друго нарушение – неосигуряване на хора с увреждания до туристическите обекти. Смятаме да предприемем необходимите мерки, за да не се случва това нарушение в бъдеще", каза още председателят наКЗП .

Междувременно Комисията за защита на потребителите започва проверки в цялата страна на стоки за ученици по повод началото на новата учебна година. Инспекторите ще следят за безопасността, коректното представяне на информацията, за съществените характеристики на цените на облекла, обувки, учебници, учебни помагала, бележници, ученически лични карти, аксесоари, посочи Маргаритов. 

"По отношение на възможните нелоялни търговски практики, включително безопасност, когато говорим за облекло, ученическите екскурзии. За да се сведат до минимум рисковете, смятаме, че е важно да продължим да правим координация с Министерството на образованието, регионалните инспекторати, за да може да сме им полезни, когато директорите на училища избират туроператор, когато организират екскурзии", каза той.

КЗП наложи забрана за рекламна кампания на производител на хранителни продукти

Комисията за защита на потребителите забрани на производител на хранителни продукти да отправя в своя рекламна кампания заблуждаващи по...

Маргарито обяви още: "Ние сме твърдо решение да засилим нашите проверки по закона за тютюна и тютюневите изделия, свързани със забраните за продажба на тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 години, както и в районите на учебните заведения". 

Комисията ще изследва и нелоялните търговски практики, насочени към хората от третата възраст като уязвима група. "Начинът, по който се поднасят на тези лица, тъй като очевидно те са по уязвими, по-лесно се доверят или пък често пропускат някои важни елементи, които понякога не са и обяснени достатъчно добре, тоест ето защо ние разчитаме, че самите те ще ни съдействат, ако щете и като съсловни организации", каза председателят на КЗП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com