КЗП установи проблемни клаузи при автомобилните застрахователи

2256
КЗП установи проблемни клаузи при автомобилните застрахователи
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи нови проблемни клаузи при автомобилните застрахователи. Чрез тях се правят опити за неправомерно изискване клиентите да представят "тестета" от документи, с които разполага и самият застраховател. Това каза пред БНР председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Становището му идва дни след предишно предупреждение към компаниите, които извършват автомобилно застраховане. Става дума за масовата практика застрахователите да отказват плащане при кражба на автомобил, ако талонът за него е бил вътре.

Методологията за стрес тестовете на пенсионни и застрахователни компании ще струва над 1.6 млн. лв.

Изработването на методологиите, по които ще бъдат направени стрес тестовете на пенсионните и застрахователни дружества, ще струва на ...

Целта на подобни клаузи е търговецът да се освободи от отговорност, ако потребителят не представи исканите документи, изтъкна Маргаритов. Освен това поставените от тях условия излишно затрудняват потребителите. "В Кодекса за застраховането е посочено, че не е необходимо представянето на налични при застрахователя документи", уточни шефът на КЗП.

Изключително спорни са и други клаузи в общите условия на застрахователи. В част от тях е записано, че при настъпване на събитие компанията трябва да бъде уведомена "незабавно", без обаче да е ясно точно какво означава това. "В кодекса изрично се казва, че срокът за уведомяване при настъпване на застрахователно събитие не може да е по-кратък от три работни дни от узнаването за него", поясни Маргаритов.

Засега глоби за застрахователите няма да има и те ще се разминат само с препоръка. Ако в определен от КЗП срок обаче се установи, че те продължават да заблуждават потребителите, ще се стигне и до санкции.

"Нашите усилия са съсредоточени върху това да изчистим общите условия от неравноправни клаузи, за да може потребителят да е спокоен, че няма да бъде натоварван излишно със задължения, които не би трябвало да му бъдат вменени и че ще може да бъде удовлетворена неговата претенция без излишни пречки", обобщи Маргаритов, пише Сега.

Само 250 000 българи разполагат с допълнително здравно осигуряване

Под един процент са разходите за здравеопазване, които поемат дружествата за здравно застраховане от общите разходи за здраве, съобщи д...

Председателят на КЗП коментира и други нарушения, но този път в договори за посредничество при покупка на недвижими имоти, при които се заплащало без потребителят реално да е получил нещо конкретно. Той даде за пример клауза, която гласи, че ако потребител закупи имот в същата сграда, в която е ходил на оглед и е гледал други имоти, той дължи хонорар на брокера, с когото е бил на посещение. Когато се предоставя такава услуга, заплащане трябва да има само когато нещо реално е свършено, подчерта Маргаритов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com