Лебедите и гъските у нас са на изчезване

12408
Лебедите и гъските у нас са на изчезване

Над 54 000 индивида от 46 водолюбиви вида (патици, гъски, корморани, чапли, бърнета, лиски и т.н.), както и 82 вида дневни и нощни грабливи (орли, мишелови, ястреби и др.), пойни и вранови видове има у нас. От водолюбивите видове в отчетените водоеми са зимуващите зеленоглави патици (около 17 300) и лиските (12 300). Това сочат резултатите от 36-ото Среднозимно преброяване на водолюбивите птици у нас, направено от експерти и доброволци на Зелени Балкани, предаде КРОСС.

Преброяването е извършено в 12 основни язовира в Южна България, реките Тунджа (от язовир Копринка до Елхово) и Марица (от Пазарджик до границата на България) и над 20 микроязовира в Южна България.

По данни на експертите се констатира все по-малката популация на пеликани, лебеди и гъски. В студени зими, когато водоемите на север от България замръзват, в страната ни се събират десетки хиляди големи белочели, сиви и червеногуши гъски. Тази година времето преди координираното преброяване бе сравнително меко и вероятно птиците все още са могли да си намират храна на север от нас.

Екипите на Зелени Балкани са констатирали и множество нарушения, сред които бракониерски отстрел на птици, незаконни гюмета, лов с използване на забранени методи – живи мюрета и звуци за привличане, сечи.

Природозащитниците ще внесат и сигнали до институциите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com