Лекари ще дежурят в бежанските лагери

16631
Лекари ще дежурят в бежанските лагери
Снимка: БГНЕС

До броени дни в бежанските центрове у нас ще бъдат осигурени постоянни лекарски дежурства, стана ясно от думите на председателя на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев по БНТ.

„Очакваме в близките дни да бъде назначен лекар в щата на Държавната агенция за бежанците. Необходимостта от постоянно присъстващ лекарски екип е належаща. Лошите условия са следствие на пренаселването на бежанския лагер, в който има 840 души, при капацитет от 500", каза и комендантът на лагера във "Военна рампа" пред националната телевизия, предаде Стандарт нюз.

В бежанските центрове няма постоянен медицински персонал

Лекарите, които работят в бежанския център на Военна рампа, са там на доброволни начала и идват според установен график. В момента няма...

Напомняме, че вчера в центъра за настаняване на търсещи закрила в столичния квартал "Военна рампа" почина 32-годишен мъж от Сирия. Близките му твърдят, че той не е получил навреме медицинска помощ. Имаше твърдения, че мъжът е измръзнал, но лекарите посочиха като причина за смъртта му инфаркт. След инцидента настанените в лагера излязоха на двора в знак на протест срещу условията, в които ги държи държавата ни.

В центровете за настаняване няма медицински персонал, а сградите са препълнени със стотици хора. Бежанците често са изминали дълъг път пеша, голям процент от тях са деца, майки и бременни жени, а лошите битови условия увеличават рисковете за здравето им. Доброволци от различни лечебни заведения, както и от "Лекари без граници" правят каквото могат, за да помогнат на търсещите убежище чужденци.

Във включването си по БНТ директорът на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев обясни, че починалият сириец е дошъл от Харманли и се е водил на ведомост там. По думите му, според експертно лекарско мнение, инфарктите при мъже на възраст 35-40 години протичат за 15 минути и всичко се случва много бързо - т.е. нямало е как сириецът да бъде спасен дори при по-бърза реакция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com