"Лев инс" заведе съдебен иск за 1 млн. лв. срещу Mediapool

3801
"Лев инс" заведе съдебен иск за 1 млн. лв. срещу Mediapool
Снимка: БГНЕС

Застрахователната компания „Лев инс“ е завела иск срещу Mediapool за 1 милион лева в Софийския градски съд. Причината – фирмата се е почувствала засегната от информационен материал на медията от 27 септември 2022 г.

В статията се твърди, че България отново е „заплашена да бъде изключена от системата „Зелена карта“, касаеща застраховка „Гражданска отговорност“ за българските шофьори.

От Mediapool казват, че практически цитират и преразказват стенограма от заседание на Министерски съвет, като публикацията е основана на публично достъпна в интернет стенограма, в която се дискутира „Зелена карта“ и последствията, ако проблемът не бъде решен. Цитира се цитат на служебния финансов министър Росица Велкова.

Въпреки че източникът е публичен, на изпълнителния директор на дружеството е изпратен имейл с въпроси по темата, но единственият получен отговор е: "На така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда".

"Лев инс" също излязоха с позиция. Според тях статията представлява "журналистически клеветнически твърдения". В коментар от компанията заявиха, че разчитат на обективността на съдебната система за защита на българския бизнес. "По отношение на размера на иска, той напълно кореспондира с възможната щета, която некоректните внушения биха могли да нанесат на застрахователния сектор в България, финансовата система и в частност - на компанията", добавиха от "Лев инс".

Според ищеца обаче това изречение, както и останалата част от изказването на министър Велкова е неправилно интерпретирано и изопачено. От 16-те застрахователни компании, които реализират приходи от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на българския пазар, в изказването на министър Велкова на 21 септември е спомената поименно единствено "Лев инс". Посочено е, че по дейността "Мониторинг на финансовата стабилност на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) чрез получаване на периодични справки за финансовото му състояние" през първата половина на 2022 г. отново са проведени "редица работни срещи между представители на Комисията по финансов надзор (КФН), застрахователна компания "Лев инс" АД и "Националното бюро на българските автомобилни застрахователи", по време на които бяха обсъдени мерките, които следва да бъдат предприети съвместно от националното бюро и застрахователна компания "Лев инс" АД с цел намаляване задълженията на застрахователя към бюрото и към други участници в системата "Зелена карта".

Според "Лев инс" статията е разтревожила клиентите им. Ден след публикуването ѝ изпълнителният директор на застрахователното дружество Павел Димитров обяви, че ще съди медията. На 28 септември 2022 г. вместо отговор на поставените предния ден въпроси към дружеството по случая Димитров върна имейл на автора Цветелина Соколова, според който "на така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда".

От внесената искова молба става ясно, че материалът е шокирал служители, ръководители и инвеститори от отправените към дружеството "неверни, подвеждащи и насаждащи страх, тревога, укор и отрицание сред българските граждани твърдения", цитирано от "Дневник".

"Наши клиенти, пътуващи в този период в чужбина, бяха объркани и разтревожени, брокерите ни бяха затруднени в работата си да оборват слуховете, а партньорските ни отношения бяха разстроени", пише в жалбата. Към нея са приложени подписани от застрахователни брокери писма до "Лев инс", според които клиентите им са притеснени заради публикацията. Според дружеството в статията не е споменат посоченият от министър Велкова "напредък по случая". "Авторът на тази публикация се позовава и привидно ползва, но невярно интерпретира, допълва и изопачава изявлението на министъра на икономиката г-жа Велкова", пише още в исковата молба. Всъщност Росица Велкова е служебен министър на финансите. Застрахователят изтъква, че неговите срещи с КФН и бюро "Зелена карта", за които говори министърът, са в "духа на нормалното сътрудничество между държавен орган, застраховател и бюрото".

"Доколкото в случая с Mediapool искът за 1 млн. лв. е предявен изцяло, а не като частичен, мога да кажа, че това е най-големият от гледна точка на претендираното обезщетение иск срещу медия в историята на България, който ми е известен на базата на публичната информация", коментира изпълнителният директор на "Програма "Достъп до информация" адв. Александър Кашъмов, който ще защитава Mediapool пред съда.

Другият публично известен иск срещу медия за подобна огромна сума (също 1 млн. лв.) е на "Еврохолд" , собственик на застрахователя "Евроинс", срещу сайта "Биволъ".

От Mediapool наричат делото „прийом за ограничаване на свободата на словото“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com