Личните карти - с биометрични данни и електронен подпис от 2018 г.

5238
Личните карти - с биометрични данни и електронен подпис от 2018 г.
Снимка: Thinkstock

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за българските лични документи, според които в личните карти ще се съдържа електронен носител на информация, в който ще се записват биометрични данни и електронен подпис.

Приетите окончателно текстове влизат в сила от 1 януари 2018 година, като документите, издадени до тази дата, ще са валидни до изтичане на срока им.

Пълна наглост - измамници продават свободно фалшиви документи онлайн

На фона на корупцията в ДАИ и Столична община измамници необезпокоявано продават фалшиви лични карти и шофьорски книжки. Това става ясн...

Новите текстове предвиждат в личните документи да има имплантиран чип, в който ще се съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис.

В личната карта ще се съдържат и биометрични данни в отделен защитен сегмент на електронния носител съгласно препоръките на Международната организация по гражданско въздухоплаване, ако в заявлението за издаване на документа лицето е заявило желание за това.

Измененията предвиждат в заявленията за издаване на лична карта да се посочва отказ от издаване и записване на удостоверение за електронна идентичност върху електронния носител на информация, искане за издаване и записване на удостоверение за квалифициран електронен подпис, както и искане за записване на други данни, включително биометрични.

Паспортът и документите за пребиваване също ще може да съдържат удостоверение за електронна идентичност и удостоверение за квалифициран електронен подпис и съответните им криптографски ключове.

БСП също внесе промени в ИК, иска отпадане на електронното гласуване

Парламентарната група на БСП, начело със своя нов лидер Корнелия Нинова, внесе промени в Изборния кодекс, ден след обнародването на спо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com