Ловчанлийският митрополит Гавриил ще донесе благодатния огън

5090
Ловчанлийският митрополит Гавриил ще донесе благодатния огън
Снимка: БГНЕС

Ловчанският митрополит Гавриил ще донесе от Ерусалим благодатния огън за Великден тази вечер. Владиката ще лети с правителствения фалкон и ще кацне на летище София заедно с трима духовници.

Самолетът на властта, който бе спрян от летене заради авария с колесника, е в изправност, съобщава "24 часа" . За разлика от други години този път делегацията е водена само от един митрополит - Ловчанския Гавриил. Заедно с него ще пътуват двама духовници - игуменът на Чекотинския манастир Михаил и свещеник Василий Топузлиев от Банкя.

Пловдивският митрополит Николай, който в последните години носеше огъня с частен самолет, но винаги с някой друг митрополит и доста повече духовници, този път не е в делегацията. Свещеници коментират, че едва ли причината е в страх от авария, защото той е летял в много опасно време и заплахи от терористични атаки срещу самолети в Израел.

Според синодални източници има напрежение между Николай и Гавриил, който напоследък ръководел имотните въпроси не само в своята, но и в Софийската епархия вместо патриарха. Между двамата имало разнобой и заради близостта на Гавриил с Московската патриаршия, която бе против избора на дядо Неофит за патриарх, който бе силно подкрепян от Николай. Свещеници ще чакат на летището, за да вземат благодатния огън и да го занесат в митрополиите. Във всички храмове в страната са взети мерки срещу пожар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com