X
 
 

Ловци планират протести заради мерките срещу африканската чума по свинете

1767 0
photo of Ловци планират протести заради мерките срещу африканската чума по свинете
Снимка: Getty Images/Guliver
Ловци подготвят протести заради крайните мерки, наложени им заради африканската чума по свинете. Те са внесли в Министерството на земеделието и в Министерския съвет писмо с искане за преразглеждане на ограниченията, които засягат над 15% от дружинките в страната, съобщи bTV.

По думите на ловците трябва да се спре със забраните за ловуване в районите, където е намерено огнище на чума. В момента забраната е в 200 кв. км зона около всяко огнище, което лишава около 250 дружинки от лов.

Африканската чума по свинете стигна до Филипините

В понеделник от Филипините съобщиха за първите си случаи на африканска чума по свинете, превръщайки се в поредната страна, засегната от...

Според тях проблемът е, че се създават т.нар. „тихи зони”, в които се събират прасетата от съседните райони. Евентуално те се заразяват и след това в търсене на храна изминават голямо разстояние, в което заразяват и останалите прасета.

Според ловците, ако ловът бъде разрешен, ще има много по-сериозен отстрел и прасетата ще намалеят като численост. Ако не бъдат чути, ловците са готови след 1 октомври да обявят национални протести със затваряне на пътни артерии.

Междувременно стана ясно за случай, в който са избити свине извън 20-километровата санитарна зона.

В мездренското село Брусен хората се съмняват дали наистина е трябвало да избиват прасетата си, както им е било наредено.

Започва изплащането на обезщетения за умъртвени прасета в Стара Загора

От днес, 4 септември започва изплащането на средства в размер на 300 лв. за почистване и дезинфекция на стопаните, които са заклали пра...

Официално информация за това, че те не попадат в зоната за клане на животни няма, но от областната администрация обясниха, че селото е извън 20-километровата зоната около свинекомплекса в с. Чирен. Епизодичната областна комисия обаче е взела решение да се пристъпи към доброволно клане на животни, тъй като рискът е голям и има опасност от разпространение на заразата.

Хората разказаха, че много бързо са заклали животните. Кметът на селото Георги Николов обясни, че още в началото е имало съмнения за това решение. Все пак са изпълнили заповедта.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 15 септември

Овен Тази неделя ще бъде разкрито ваше намерение. Ако е било благородно, то няма от какво да се притеснявате. Телец Днес не оставяйте вашата...

Последно в Актуално