Лозан Панов: Имаме нужда от дълбоки реформи в правосъдитето

9533
Лозан Панов: Имаме нужда от дълбоки реформи в правосъдитето
Снимка: БГНЕС

Председателят на ВКС Лозан Панов сподели в ефира на „Радио К2” има ли право министър-председателят, като върховен представител на изпълнителната власт, да се произнася по казуси, отнасящи се до независимата съдебна власт, във връзка с изявлението на премиера за разработката „Червеи”.

Лозан Панов заяви, че няма да коментира политически изявления, това, което би могъл да каже, е, от данните, които са били оповестени от Бойко Рашков, компетентна е прокуратурата да се произнесе дали има извършени действия, които сочат престъпление и евентуални, ако има такива, да се повдигне обвинение. Това ще прецени прокуратурата.

Лозан Панов обеща публичен избор на съдиите по делото на Цветанов

Новият председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов официално встъпи в длъжност. Още от първия си ден като съдия №1 той де...

„Къде е тънката граница между сътрудничеството на изпълнителната и съдебната власт в името на установяването на истината?”, попита водещата Илиана Беновска, на което Лозан Панов отговори, че когато трябва да се осъществяват дълбоки реформи в правосъдието, нещо, което го правим не заради Европа, а заради самите нас, то няма как съдебната, законодателната и изпълнителната власт да не си сътрудничат.

Например когато се променят закони, които засягат институционалната рамка на ВСС, няма как това да стане без позициите и становищата на трите власти. Но когато трите власти вървят заедно в една посока, това не трябва да става за сметка на независимостта на която и да е от тях, това е принципен въпрос. Лозан Панов беше категоричен, че независимостта е тема, която трябва отдавна вече да е в нашето ДНК.

„Така че аз съм за това съдът, като орган на съдебната власт, със своята експертиза да бъде полезен тогава, когато законодателят желае с нашите познания да подпомогнем изработването на законите, консултациите в правните комисии, но отново казвам, това не бива да става за сметка на независимостта на съдебната власт”, изрази своето категорично становище председателят на ВКС.

 

Панов: Не трябва да има промени при разрешенията за подслушване

Съдът е независима институция, която трябва да се ръководи демократично. Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов, който днес встъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com