Лозен пак протестира срещу "Насекомо": Миризмата не се търпи (СНИМКИ)

7454
Лозен пак протестира срещу "Насекомо": Миризмата не се търпи (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

“Гражданите на село Лозен искаме качеството на живот да не се променя, да имаме екологично село, хубав живот за нашите роднини. Има миризми, които в момента се установяват от РИОСВ в завод "Насекомо”, но той е печално известен с отделянето на непоносими миризми, които трудно могат да се спрат. От Елин Пелин беше същата миризма, тук я усещаме същата, има много сигнали, както писмени, устни, по телефона”, това заяви за БГНЕС кметът на село Лозен Георги Младенов.

Още: Неприятна миризма от експериментално производство вдига хората от Елин Пелин на протест (ВИДЕО)

Накъде духа вятъра

Кметът поясни, че всичко зависи накъде духа вятъра. “Ако духа към селото, това е засега като лошо, но като се застрои тук теренът за построяване в непосредствена близост до “Насекомо” ще стане страшно”, каза още кметът на село Лозен. “Ние подкрепяме тяхното производство, но не трябва да уврежда качеството на живот на гражданите”, поясни Георги Младенов. В момента се провежда инспекция на РИОСВ в “Насекомо”, за да се установи дали има нарушение на околната среда. Кметът на село Лозен коментира, че не очаква да има резултати от инспекцията. “Бил съм на такива инспекции, единствено на мен и на моята секретарка тук ѝ миришеше”, сподели Младенов. “Така беше и в Елин Пелин, не съм само аз сега в горния край на село Лозен чак се усеща, почти съм сигурен и, че не са заработили с пълни обороти. Тук сградата е 10 пъти по-голяма отколкото в Елин Пелин, така че тук ще стане страшно”, подчерта кметът на селото.

Снимка БГНЕС

Още: Екоминистърът защити проект "Насекомо", заради който второ населено място протестира

Елена Лазарова, инвеститорът, който строи културен център срещу “Насекомо”, поясни, че миризмата от завода би навредила много на културния център. “Нашият проект включва кръжоци, ателиета, уроци по изкуство за деца, предполагам става ясно, че такова нещо в тази тежка миризма не може да се развие”, каза Елена Лазарова. Тя обясни, че е провела няколко срещи с ръководството на “Насекомо”. Те смятат, че искаме да навредим на техния бизнес, това не е така. Миризмата от завода им в Елин Пелин е абсолютно същата. Искаме да минат през ОВОС, защото ние за друг компетентен орган не сме чули, въпросът е някой да понесе отговорност”, изиска инвеститорът на културния център.

Мирише на мърша

Любомир Стойчев, живееш в непосредствена близост до “Насекомо” също се оплака от силната миризма. “Мирише на мърша. Мислехме, че има умряло животно, най-вероятно идва оттук, няма откъде другаде. Миризмата е почти всеки ден от сутринта 07:00 до към 08:00, по обяд и следобяд”, сподели живущият в непосредствена близост до завода.

Росен Кирилов, техническият ръководител на културния център срещу “Насекомо”, обясни, че са започнали работа от 10-ти август. “Установихме, че когато вятърът смени посоката и е от Насекомо към нас е нещо страшно откъм миризма. Миналата седмица няма да забравя, петък беше, бях на нашия портал и щях да повърна. Толкова ужасно беше и погледнах на съседната сграда ветропоказателя и вятърът духаше точно към нас. Имам оплаквания и от работниците”, подчерта Росен Кирилов.

Още: Жителите на с. Лозен на протест заради ферма за ларви

Снимка БГНЕС

Емил Станчев, управител на фирма “Полимери Инжект”, която се намира на около 300 метра от завода, заяви за БГНЕС, че преди около месец и половина е започнала миризмата. “Дълго време търсихме умрели животни, защото миризмата е на мърша. Последствие разбрахме, че тихомълком колегите са почнали производство, нямаме нищо против, но е нещо страшно. Имаме проблеми с работниците, колегите не харесват средата. Миризмата не е шега. Ние сме тук (на протест), защото средата е отвратителна", каза Емил Станчев. Това, че Елин Пелин ги изгониха не е поради някаква друга причина, това е единствената причина, въздухът е ужасен. Протестите ще продължат от нас, от жителите на село Лозен, както и от инвеститорите на културния център”, подчерта Станчев.

От “Насекомо” не са коментирали пред камерата на БГНЕС.

Жители на село Лозен излязоха на няколко поредни протеста срещу завода за отглеждане на мухи и ларви на територията на селото заради силната миризма и притеснения относно качеството на въздуха в селото. “В Елин Пелин са отровили с ужасната миризма всичко. Страх ни е, че това ще се повтори тук“, каза Пламен Цеков от сдружение „Развитие за Лозен“.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com