М. Тодорова: Може да съм обект на репресия, но не съм жертва

5298
М. Тодорова: Може да съм обект на репресия, но не съм жертва

Не съм жертва, може да съм обект на репресия, но не се чувствам жертва, защото има механизъм за защита.

Това заяви създалата огромен обществен отзвук съдия Мирослава Тодорова.

Вчера ВСС уволни дисциплинарно Тодорова заради нередности по прилагане на дисциплинарните наказания. 19 членове на ВСС гласуваха за уволнението. Главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВАС Георги Колев излязоха ядосани от заседанието и отказаха коментар. Съдия Мирослава Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите, заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов в Софийския районен съд на 6 февруари.

"Нямам основания да се плаша, има съд, в който аз вярвам, има и наднационална защита", допълни тя. "Не съм съгласна с решението на ВСС и ще го обжалвам и ще поискам от ВАС да се прекрати предварителното изпълнение на решението", обясни тя.

"Разглеждам себе си като един от проблемите на съдебната система и не отричам забавянето на делата", призна тя и припомни, че именно представляваният от нея Съюз на съдиите преди време отбеляза проблема с натовареността на софийските съдии. "Не съм се забавила от некомпетентност", изтъкна тя.

Тя е убедена, че наложеното наказание не решава нито един проблем на съдебната система. "Този подход на ВСС има връзка с това, че съм председател на Съюза на съдиите в България", убедена е съдия Тодорова. Според нея дисциплинарната практика на ВСС е изначално сбъркана, защото "ВСС често се държи като прокурор или екзекутор". Тя е на мнение, че този ВСС не е решил нито един проблем, а е създал нови. "Това, че решението на ВСС се случи точно тази седмица, не е факт, който може да бъде неглижиран", смята Тодорова и припомни, че точно тази седмица се извършват съдийските събрания.

Според нея решението на ВСС е безотговорно, защото тя е наказателен съдия и, ако тя наистина бъде уволнена, всички нейни дела ще трябва да започнат отначало. "Никой не се поинтересува колко висящи дела имам и колко от тях могат да започнат отначало, въззивни дела от 2011 година", обясни тя.

Редактор: Георги Иванов

НПО: Разправата с Мирослава Тодорова е поредната политическа поръчка

Ние, долуподписаните неправителствени организации с дългогодишен опит в наблюдението на правораздавателната система в България, изказ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com