Мая Манолова не смята, че ще има втори мандат като омбудсман

7000
Мая Манолова не смята, че ще има втори мандат като омбудсман
Снимка: БГНЕС

Мая Манолова сподели, че не мисли да бъде и следващия омбудсман на България. Мандатът ѝ на поста изтича през юли 2020 г., когато трябва да бъде избран нов обществен правозащитник. Не знам в каква кондиция ще бъда, тази работа изисква много труд, усилия и концентрация, допълни тя пред БНТ.

По думите ѝ при всеки един опит за посегателство върху права на хора, нейната намеса е очаквана и неизбежна.

Манолова за реформите във ВиК сектора: Бедните ще спонсорират богатите, но няма да оставя нещата така

„Недоволството на гражданите от т.нар. реформа във ВиК сектора нараства. Реално се повишават единствено и само цените. Нищо не се...

Манолова коментира увеличението в цената на водата от началото на годината, която тя смята да атакува с жалба в Конституционния съд.

"КЕВР вече традиционно защитава монополистите за сметка на гражданите. Обикновено, ощетени са потребителите заради лошо законодателство, което свежда реформата във ВиК сектора само до повишаване цената на водата, без никакви реални ползи за гражданите. Това е основният проблем", каза омбудсманът.

Според Манолова, текстът в променения закон е грабителски, особено по отношение на малките населени места. Трябва да има обвързаност между повишаването цената на водата и повишаването на качеството й, допълни тя.

Омбудсманът аргументира и критичната си позиция относно новия закон за горивата, който предизвика протести у нас: "В него няма никакви текстове, които биха преборили корупцията или биха спомогнали за изсветляване на икономиката. Има текстове, които въвеждат регистрационен режим - на мен не ми е известно контрабандист, който да отива да се регистрира. Ако не бъдат подхванати от НАП, МВР, прокуратурата, съда, контрабандистите ще продължат да вършат престъпления".

Манолова с жалба заради забрана пенсионери да работят държавна работа

Жалба в Конституционния съд подаде омбудсманът Мая Манолова - срещу промени в Закона за държавния служител, станали факт през преходни ...

Законът поставя невъзможни изисквания към дребни и средни търговци на горива. Резултатът ще бъде абсолютно ликвидиране на дребния и средния бизнес - не просто ще фалират фирми и ще останат хиляди души без работа, а ще пострадаме всички ние заради повишаването цената на горивата, допълни омбудсманът.

Манолова заяви още, че се е обърнала за съдействие към европейския омбудсман по повод законодателния пакет "Мобилност" на френския президент Макрон, който ощетява българските превозвачи.

150 000 български граждани и техните семейства ще бъдат засегнати от закона на Макрон. Изпратих писма и до председателите на Европарламента и Европейската комисия. Надеждата за победа на българския интерес показва, че когато всички работят заедно, може да има резултати. Нека с повече респект европейските институции да гледат на правата на българските граждани, категорична е Манолова.

По темата с напрежението в село Войдиново след побой от роми над военнослужещ, омбудсманът е категорична, че в ромските гета цъка бомба и това е резултат от отлагани действия на правителство след правителство. Едва ли не се създава очакване че чрез други правонарушения, каквото е незаконното строителство, се наказват криминални престъпления, каквото е побоят над военнослужещ, обясни Манолова.

Манолова се подигра с АПИ за винетките, пуска жалби до КС за горивата и водата

Правото на добро управление на гражданите от страна на администрацията е драстично нарушено. Нещо повече – става въпрос за безхаб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com