Максимална глоба за туроператора, изоставил ученици в Испания

4431
Максимална глоба за туроператора, изоставил ученици в Испания

Проверката на туроператора, който организира екскурзията на българските ученици в Испания, приключи и има съставен и връчен акт за установени нарушения.

Те са свързани с липса на важна информация в преддоговорните отношения, които двете страни са имали по повод тази екскурзия, както и със станалото вече известно несъответствие на това, което е поето като ангажимент от страна на туроператора и случилото се на място в хода на екскурзията. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред БНР. На туроператора ще бъде наложена максималната възможна в този случай санкция от 10 000 лв.

Маргаритов посочи, че от гледна точка на Комисията "не по-малко важно беше и обстоятелството, че ние успяхме да се намесим, след като стана ясно, че има някакъв проблем по този случай, и с активното си присъствие в дните, през които трябваше да се организира и осигури безпрепятственото завръщане на децата обратно в България, смятам, че бяхме доста полезни, за да бъдат осигурени резервации на нощувките, всичко да е наред с транспорта, родителите да са спокойни и да се стигне до тази положителна развръзка."

На въпрос какво показват резултатите от стартиралите в началото на сезона проверки на КЗП Димитър Маргаритов подчерта, че се откроява тенденцията в последните месеци да расте броят на проверките, а броят на нарушенията, макар и с малко, да намалява. По думите му извършваните проверки имат възпитателен характер за търговците, но нарушения се срещат. Заради липса на категоризация временно са затворени около 20 туристически обекта по Черноморието, предимно заведения. Още толкова заповеди са издадени за временно спиране на атракциони и различни съоръжения, разположени в аквапаркове и увеселителни обекти в страната. Проверките на инспекторите са установили, че при тези икономически оператори са липсвали документи, удостоверяващи произхода и техническата изправност на съответното съоръжение, като и важна информация, свързана с неговите характеристики, начин на използването му, задължителните условия за безопасната му употреба. Макар и рядко, проверяващите са се натъквали и на различни проблеми от техническо естество, при които са работили координирано с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която има функции по отношение техническата изправност на подобен тип съоръжения.

Оплакванията в приемните на КЗП по морето са свързани предимно с липса на съществена информация относно експлоатацията на различни съоръжения, които са на разположение на туристите на плажа. Тази година инспекторите констатират, како срещани и през други години нарушения като отсъствие на информация за допълнително предлаганите услуги в хотели и липса на цени и грамажи в менютата на някои заведения, също и неосигуряване достатъчно добър достъп на хора с увреждания до туристическите обекти, поради липса на рампи, инвалидни колички и задължителната по закон ниска част на рецепцията. По всички постъпили сигнали се извършват проверки и за констатираните нарушения се налагат санкции.

От началото на сезона са извършени около 2000 проверки в туристически обекти, при които са съставени актове за около 170 нарушения. Всеки месец в КЗП постъпват над 1000 жалби и сигнали, които касаят дейността на различни икономически оператори, с които потребителите имат ежедневни съприкосновения – големи вериги, мобилни оператори, туристически обекти, комуникационна техника, битови уреди и др.

На 8 юли туроператорът изостави група български ученици в Испания. 31 ученици от Националната финансово-стопанска гимназия в София престояха няколко дни в лагер за бежанци в Испания, след като туристическата фирма ги изостави. Фирмата, която организира екскурзията е Гъливер травъл и те са заплатили първата нощувка на учениците, която е била в Любляна. За следващите 2 нощувки учениците сами са събирали пари да плащат.

Министър Ангелкова ще открие в Пловдив международна среща на туроператорите

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие в Пловдив петата международна среща на туроператорите. Тридневният форум започва на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com