Манол Глишев: Националните медии трябва да служат на обективната реалност, на националния интерес и на възпитанието на публиката (ВИДЕО)

2000
Манол Глишев: Националните медии трябва да служат на обективната реалност, на националния интерес и на възпитанието на публиката (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

"Като мнозина от нас Цветан смяташе, че руските зависимости у нас са страшно вредни за цялата ни нация и той имаше аргументите за това. Той твърдеше, че привързаността ни, особено към сегашна путинова Русия, която е един постсъветски конгломерат от криминални групировки, ни връща назад, към диктатурата, корупцията, опасността за малкия човек, към липсата на образование, към лъжата и евентуално към авторитаризма. Цветан разпознаваше, че част от сегашните официозни журналисти, ако можем въобще да ги наречем журналисти, като волгин например, са част от руската пропаганда в България, част от това зловредно влияние и той се опитваше да ни отърве именно от тях, от тяхната лъжа". Това казва Манол Глишев за Цветан Томчев, наскоро напуснал ни в съня си.

Глишев гостува на Калин Манолов в днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“.

„Имам проблем с това, че лицето Делян Пеевски минава за един от добрите в България, защото преди 10 г., когато станах, да речем, публично по-активен, част от включително и моята, както и на мои приятели дейност, беше насочена пряко срещу Делян Пеевски. Аз продължавам да смятам, че това е много опасен и зловреден човек, но в момента Пеевски е човек, който явно осъзнава откъде духа вятъра и се опитва да се отърве от включването си в списъка по закона Магнитски, което го кара да се преструва на модерен човек, на западен човек, на човек, който иска България да върви в една цивилизована посока заедно със съюзническите нации. В този смисъл, да, Петър Волгин трябва да си иде от Националното радио, вероятно трябва да носи и отговорност за неистините, които бълваше през национален ефир. Надявам се скоро това да стане в минало време. Но много ми се иска това да стане без опасната помощ на Делян Пеевски.“, казва историкът. Още: Стефан Ташев: В БНР няма контрол, а някои хора са приватизирали ефира (ВИДЕО)

Според Глишев т.нар. „друга гледна точка“ е господстващата в България. „Цялата българска държава с всички свои институции, включително и МВР, общо взето, която и институция да споменем ще намерим в нея руски клетки и то вече не спящи руски клетки, които се опитват да издърпват България от Европа, от цивилизацията, които се опитват да вкарат в България в т.нар. евразийско пространство, сиреч обратно под руска зависимост. Но когато говорим за сегашното руско влияние в България, дори не бих го нарекъл русофилско, русофилията би била някакво културно движение, по-скоро дори безвредно. Но тук не става дума за русофилия. Тук става дума за пряка връзка с бившата КГБ, която в момента е ФСБ, за огромни олигархични кръгове в русия и най-сетне за путин, т.е. за група опасни хора, които водят война, които водеха война в Сирия срещу цивилно население, водят война в Украйна, включително и срещу рускоезично население.“

„Не бива да става така, че каквото и да е добро дело в България да зависи от Делян Пеевски. Да, Волгин трябва да си иде. Да, не трябва да има никаква цензура в българските медии, особено в обществените медии. Авторегулация задължително трябва да присъства в името на добрите нрави, ако щеш, в името на добрата журналистическа практика, най-сетне в името на обективната истина, на реалността. Само че това отново трябва да става поради здравината на журналистите, вътрешната и морална здравина, поради добрата регулация, а не поради личните интереси на Пеевски.“, казва Глишев. Още: Красимир Симеонов: МОЧА е една материализирана лъжа (ВИДЕО)

„Националните ни медии на първо място трябва да служат на обективната реалност, на второ място на националния интерес и даже, ще си позволя да го кажа, на възпитанието на публиката. Обаче не го наблюдаваме.“, категоричен е Манол Глишев.

Целият разговор на Калин Манолов с Манол Глишев можете да гледате във видеото: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 22 май 2024 г. (сряда)

"Ходете на лекар": Елисавета Белобрадова открила, че има тумор в гърлото

Най-важните новини за деня: 21 май 2024 г.

Ограничават движението в тунела "Мало Бучино" на магистрала "Струма"

Депутатите приеха оставката на на зам.-председателя на КФН

Въпреки че вече е факт: Парламентът задължи НОИ да увеличи пенсиите с 11%

Руснаци с българско гражданство и "Лукойл": Депутат сочи заобикаляне на закона

Времето утре - 22 май 2024 г.

Завърши новият випуск на „Пчеларския университет“, подкрепен от Kaufland България

Експерт: Енергийно бедните в България ще са около 2 млн. души

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com