Манол Пейков: Само за седем дни успяхме да съберем 1 милион лева за Турция и Сирия

3195
Манол Пейков: Само за седем дни успяхме да съберем 1 милион лева за Турция и Сирия
Снимка: Манол Пейков/Facebook

Само за седем дни кампанията на издателят и бивш депутат Манол Пейков успа да набере 1 милион лева за пострадалите след земетресенията в Турция и Сирия. Това обяви самият той пред Радио "Фокус".

"В момента минаха милион. Не знам как успях. Изглежда инерцията, която има от даренията, събрани за Украйна, вероятно работи по някакъв начин, но там за два месеца събрахме милион и четиристотин хиляди, а сега само за седем дни успяхме да съберем милион", каза Пейков.

Припомняме, че още на първия ден след опустошителните трусове в засегнатите страни бившият депутат от "Демократична България" успя да събере над 220 хиляди лева в дарителската сметка.

Ето и сметката:

BG39DEMI92405000305527

Търговска банка Д BIC: DEMIBGSF

Титуляр: Манол Костадинов Пейков

Основание: За пострадалите от земетресението

PayPal: manolpeykov@yahoo.com

Манол Пейков обясни, че 110 специални палатки ще бъдат произведени и монтирани следващата седмица за нуждаещите се хора в Турция. Той подготвя още тир с брашно, който трябва да пристигне днес в Северна Сирия, а освен това през следващите дни се очаква още три тира с брашно и още четири камиона с дрехи, които отново ще заминат в посока за Сирия.

"Вчера направих първата официална договорка за 110 палатки, които ще струват около 140 хил. лева. Ще бъдат произведени за седмица. Това са семейни палатки със специална топлоизолация, които издържа до -21 градуса, с много сериозна здравина и с гаранция между 10-15 години. Производителят е от град Кешан, Турция и пое ангажимент да ги монтира директно на място, а аз от своя страна поех ангажимент да отида заедно с него. Изпращаме също така днес цял тир с брашно за Сирия", обясни той. По думите му множество фирми и организации се обаждат с готовност да помогнат. Сред тях са и зърнопроизводители, авиокомпании, собственици на товарни камиони. Всички те са готови безвъзмездно да подпомогнат нуждаещите се с каквото трябва.

"Непрекъснато получаваме обаждания от фирми. Обадиха ми се хора от Съюза на зърнопроизводителите и предложиха 75 тона жито. Организацията на собствениците на товарни камиони също ми се обадиха и казаха, че ще изпратят колкото тира е нужно. Страшно много хора звънят. Ангажиментите са много високо ниво. Просто е супер впечатляващо и супер вдъхновяващо", каза Пейков.

ОЩЕ: Първите помощи от Ивайловград заминаха за Турция и Сирия

Манол Пейков каза още, че лично посланикът на Турция в България му се е обадила, за да изрази своята огромна благодарност за действията на българския народ. Тя му е обяснила, че чувства страната ни като приятел на Турция. Същевременно дарителите са вече над 10 хиляди души.

"Посланика на Турция ми звънна в четвъртък вечерта. Лично ми се обади по телефона и изказа дълбоки благодарности. Помоли да предам на всички хора, които чрез мен даряват.Каза, че за първи път е усетила, че България е приятел на Турция. Каза го със страхотно развълнуван глас, почти през сълзи. Това е страхотен комплимент за всички българи, които се впуснаха в тази акция. До момента дарителите при мен, мисля че вече са над 10 хил. души. Въодушевление, а това са само за парични дарения. Отделно от това пет пункта в София, три пункта в Пловдив, един в Асеновград, един в Хасково, един в Шумен, както и в доста други градове. Това са хора, които събират непрекъснато дарения и тук говорим за тирове и тирове с дарения", заяви Пейков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com