Манолова щяла да призове след 20 дни да не обръщаме внимание на съдебните арбитражи

1471
Манолова щяла да призове след 20 дни да не обръщаме внимание на съдебните арбитражи
Снимка: БГНЕС

Безобразията на частната съдебна система в България минаха всякакви граници. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която вчера (9 януари) покани брат на покойник, защото е съден за задължение от 20 лева още от 2009 година, което е продадено на колекторска фирма и тя се е обърнала към арбитраж.

След 20 дни ще призова гражданите да не обръщат внимание на частните арбитражни съдилища и да хвърлят съобщенията им в кошчето, като се надявам Народното събрание да отдели час пленарно време за целта. В парламента вече има законопроект, който ще забрани на тези арбитражи да съдят граждани. Изпратих писма до всички 240 депутати и те са наясно, че трябва да гласуват срещу този "узаконен частен рекет", заяви Манолова. Според нея за един час несправедливостта може да бъде поправена. На въпрос кой въведе практиката на съдебните арбитражи, омбудсманът пак се оправда с колекторските фирми, които сами си правили арбитражите, но не уточни кой точно е приел законът.

Депутатите обещаха подкрепа на Манолова за арбитражите

Пакетът от законодателни промени, регламентиращи работата на арбитражните съдилища в България, които омбудсманът Мая Манолова инициира ...

Според Манолова това е източник на много сериозни приходи на колекторските фирми и на арбитражните съдилища. Става въпрос за 45 съдилища, на ден в едно от тези съдилища се гледат 100 000 дела, а приходът за година за един арбитраж е 15 млн. лева, твърди омбудсманът. Даваш 20 стотинки и получаваш 200 лева – заради юристконсултско задължение, заради арбитражната такса, обясни Манолова пред Нова телевизия. Според нея 95% от делата се губят от потребителите, защото те не знаят, че са осъдени и че решението не подлежи на обжалване. С малко мутренски похвати след това осъдените събират и плащат 200-300 лева, вместо да се занимават, беше тезата на Манолова.

Омбудсманът заяви, че "хората умират, но сметките остават". И за престъпленията има давност, но се оказва, че за една сметка е много вероятно да бъдеш съден, след като си починал, поясни Манолова. Тя даде друг пример – с човек, който починал през 2004 година и сега е съден.

Манолова обясни и, че ситуацията ставала много зловеща при бързи кредити, защото в нормален съд нямало как да се натрупат толкова много лихви, колкото се трупали при арбитражите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com