Маргаритов похвали работата на оглавяваната от него КЗП. Имало напредък при контрола

2851
Маргаритов похвали работата на оглавяваната от него КЗП. Имало напредък при контрола
Снимка: КЗП

В сравнение с минали периоди нарушението, което можем да окачествим като едно от най-тежките, а именно – предоставянето на туристическа услуга в некатегоризиран обект, се среща в около 50% по-малко случаи в сравнение с други години. Това коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в ефира на БНР на Българското национално радио. По думите му това показва напредък по отношение ефективността от контрола.

Маргаритов отчете, че се наблюдава спад на процента на нарушенията спрямо общия брой проверки на база на анализа на резултатите от осъществения от КЗП контрол по Черноморието през активния летен сезон. Той посочи, че при извършени около 3000 проверки през периода са установени около 210 – 215 нарушения, което показва намаление на броя на нарушенията спрямо минали периоди с около 10%. По думите на Маргаритов това е добра тенденция, защото превантивната функция на комисията е нещо, което не бива да бъде подценявано.

КЗП наложи забрана за рекламна кампания на производител на хранителни продукти

Комисията за защита на потребителите забрани на производител на хранителни продукти да отправя в своя рекламна кампания заблуждаващи по...

В отговор на въпрос относно ефективността на приемните на КЗП по Черноморието и активността на потребителите Маргаритов коментира, че наблюденията му „показват едно активизиране на хората - както непосредствено след установяването на някакъв проблем да се опитат да се защитят сами дотолкова, доколкото те имат права, които биха могли да реализират веднага, така и да ни търсят, защото ние сме близо до тях и се стремим да бъдем все по-близо и да реагираме адекватно, за да може през нашата дейност да се проектира тази активност на потребителите и ефектът от работата ни да бъде още по-голям с цел по-малко проблеми.”

Поради това, че се очертава месец септември да е подходящ за летен, част от приемните ще продължат да работят там, където има по-голям поток от хора, съобщи Маргаритов.

Относно най-честите оплаквания през летния туристически сезон Маргаритов посочи, че в последните месеци комисията се е занимала с десетки случаи, в които е констатирано разминаване между обещаното от търговеца при договарянето и полученото от потребителя на място. Той даде пример със случаите, в които в менютата в заведения се посочват цени в евро, вместо в левове и поясни, че това е заблуждаващо. Той определи като доста тревожно нарушението, което тази година също е регистрирано в няколко десетки случая, а именно – недостатъчно доброто осигуряване на достъп за хора с увреждания до местата за настаняване поради липса на рампи, специално адаптирана рецепция с по-нисък борд и пр. „Тези хора са с равни права и би трябвало да имат еднакъв достъп, както всички останали”, допълни ръководителят на ведомството.

Маргаритов посочи, че за всички установени нарушения търговците са били наказани, но подчерта, че „по-важното е да направим така, че и в резултат на налаганите санкции, и на контролната дейност нарушенията да бъдат сведени до минимум в бъдеще."

КЗП почва да следи усилено дали се продават цигари на ученици

От 15-ти септември Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще извършва масови проверки на търговци в района на учебните заведения за...

"Само в последните седмици имаме няколко случая, в които след наше произнасяне за наличие на нелоялна практика, търговците наистина се съобразяват и привеждат дейността си в съответствие с изискванията на законодателството. Разбира се, нашите актове са обект на съдебен контрол, но все пак аз считам, че когато нещата са безспорни, по-добре е да се действа бързо и ефективно, защото това е от полза на всички, включително и на търговците”, допълни Маргаритов.

В началото на септември КЗП започна кампания за проверки в цялата страна на книжарници и магазини, в които се продават учебници, учебни помагала, тетрадки, бележници, несесери, химикалки, моливи и други пособия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com