Марица-изток 2 е най-големият замърсител в Европа

21180
Марица-изток 2 е най-големият замърсител в Европа
Снимка: БГНЕС

Въпреки че не е сред най-замърсените градове, жителите на Стара Загора периодично излизат на протести заради праховите частици и обгазяването от разположените в близост централи. Въпреки това обаче и към момента няма трайно решение на проблема, пише Сега.

България оглави поредна срамна класация - държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е най-големият замърсител сред всички промишлени заводи в Европа, а българите отново дишат най-мръсния въздух. Това показва разпространено вчера проучване на Европейската агенция по околна среда от 2012 г., което оценява щетите от замърсяването и чистота на въздуха във всяка една страна.

България е най-замърсената държава с фини прахови частици за 2012 г.

България е най-замърсената държава от страните-членки на Европейската агенция по околна среда /ЕАОС/ по отношение на фини прахови части...

В топ 30 на промишлените замърсители попадат още и два от тецовете, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки - "Бобов дол" и "Брикел" с горивната си инсталация в Гълъбово. Наред с България петицата по най-големи замърсители се оформя и от Полша, Румъния, Германия и Великобритания. В анализа са взети под внимание вредните въздействия от мръсния въздух - преждевременна смърт, болнични разходи, загубени работни дни, намаляване на селскостопанските добиви и др.

Замърсяването на въздуха и емисиите парникови газове от промишлеността в Европа струват на обществото най-малко 59 млрд. евро и най-вероятно стигат до 189 млрд. евро за 2012 г., показват данните. Половината от разходите за покриване на щетите са причинени от едва 147 промишлени централи, или 1% от общо 14 325 съоръжения.

Експертите не са "пожалили" и повечето от останалите тецове у нас, които са поставени на различни позиции в класацията. Така например варненската ТЕЦ, която вероятно ще спре работа след Нова година именно защото не отговаря на екоизискванията, е поставена на 47-о място. Месеци наред държавата и собственикът на ТЕЦ-а - ЧЕЗ, водеха преговори за удължаване живота на централата, но решение и към момента няма. Американската ТЕЦ "Марица-изток 3" е поставена на 74-о място, а пернишката ТЕЦ "Република" е на 139-о. В класацията влизат още горивната инсталация в Свищов, "ЛУКойл Нефтохим", ОЦК - Кърджали, ТЕЦ Русе, ТЕЦ Сливен и др.

България не за първи път попада в такава класация, но както и преди, страната ни е водеща в Европа по най-мръсен въздух като цяло. На второ място е поставена Полша, следвана от Словакия. Причините за това са битовите, транспортните и промишлените дейности, които сеят фини прахови частици и вредни вещества. Фактор са и замърсените и лошо поддържани пътни настилки. Липсата на вятър в определени дни от годината също допринася за концентриране на отрови.

"Монсанто" сключи споразумение с недоволни фермери

Американският биотехнологичен гигант "Монсанто" обяви,че е сключил споразумение,слагащо край на жалбите на фермери,че реколтата им е за...

Най-замърсените градове у нас са Перник, Димитровград, Видин и Пловдив, показват данните от доклада на Европейската агенция за околна среда. В началото на миналата година България получи последно предупреждение от ЕК заради липсата на мерки за намаляване на праха, азотния оксид и серния диоксид във въздуха. А през юли тази година Брюксел прати наказателната процедура в последна, съдебна фаза.

Гражданите във всички 6 зони и агломерации в България - София, Пловдив, Варна, зона Северна, Северозападна и Югоизточна, са изложени на нива на прахови частици, превишаващи пределно допустимите стойности, заради транспорта, промишлеността и отоплението с дърва и въглища, обявиха тогава от ЕК. И досега в България липсват адекватни мерки за защита на здравето на населението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com