Марково става първото IT село в България

8096
Марково става първото IT село в България
Снимка: iStock/Guliver

Марково е на път да се превърне в първото IT село, предоставящо така популярното на Запад изнесено работно място за компютърни специалисти.

Имам десетки запитвания от приятели и хора, свързани с аутсорсинга, дали не може парка да пригодим за т.нар. Outdoor работно място, или известното още Cool Working Place, сподели пред "Марица" кметът на селото Пламен Кабаков.

Заради големия интерес селото вече подготвя проект за превръщането на Марково в т.нар. аутсорс село. Той предвижда създаването на Софтуерен университет и т.нар. хъбове в парка. Софтуерният университет ще провежда съботно-неделни курсове за хора, интересуващи се от компютри и програмиране. В него обучението ще бъде дистанционно - лектори ще четат лекции пред камера в залата на младежкия клуб в Марково. А след това на принципа на килийното училище - по-възрастните и опитни в бранша ще обучават останалите, обясни Кабаков. Според него изграждането на подобен университет ще помогне и за увеличаване на броя на IT специалистите.

Google дава рамо на софтуерна академия във Враца

Технологичният гигант Google ще подкрепи следващата учебна година на Академията по програмиране Враца – Софтуер общество. Това се...

В Пловдив единствено Техническият университет подготвя такива кадри, но голяма част от тях след това напускат страната и малцина остават да работят тук, обясни Кабаков, цитиран от 24 часа.

С проекта ще се търсят около 20 хил. лв. за превръщането на парка в Cool working place. За целта трябва да бъдат изградени специални навеси, да се осигури интернет и Wi-Fi, да се поставят в близост машини за кафе.

"Предвиждаме да сложим и подвижни барбекюта. Целта е ползващите изнесения офис да се чувстват като на работното си място, без да им липсва нещо", обясни Кабаков, който е един от създателите на платформата GRABO. Той призова всички софтуерни компании, които имат идеи по отношение на проекта, да се включат.

"Познавам много хора от бранша на аутсорсинга и компютрите. Тяхното мислене и поведение е много по-различно от останалите. Тъй като прекарват голяма част от времето си пред компютъра, те нямат социален живот и обикновено предпочитат да са извън офиса, на тихо и спокойно място сред природата", обясни Кабаков. И уточни, че на Запад все повече големи и модерни компании инвестират в създаването на т.нар. изнесени офиси, за да осигурят по-добра среда за работа на служителите си. Доказано било, че тогава те са и по-продуктивни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество