Меценатството у нас запада, даренията за култура намалели над 4 пъти

5091
Меценатството у нас запада, даренията за култура намалели над 4 пъти
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Законът за меценатството на практика не работи и постъпващите средства от дарители и меценати в подкрепа на българската култура и българските творци вече са станали съвсем символични. Това става ясно от изпратения официален доклад на министър Боил Банов до главния секретар на Министерски съвет Веселин Даков с изх. № 03-00-83 от 13 март 2019 г., алармират от сдружение "Кинопамет" в писмо до медиите.

Въпросният доклад на Боил Банов е отчет на дейността на Министерство на културата през 2018 г. по изпълнение разпоредбите на чл. 6, ал. 1 и 2 от Закона за меценатството и е качен на сайта на културното ведомство.

Министерството на културата обмисля промяна във финансирането на читалищата

Министерството на културата ще организира среща за решаване на проблема с дейността и финансирането на читалищата. Това обяви в Сливен ...

„Общата сума на безвъзмездно дарените средства за 2018 година възлиза на 13 380 лева /тринадесет хиляди триста и осемдесет лева/. Тенденцията на дарителство главно от физически лица продължава. През 2018 г. в регистъра на меценатите по реда на Закона за меценатството са вписани 3 физически лица. През 2018 г. в Министерство на културата не са постъпвали заявления за вписване в регистъра на организациите, подкрепящи културата“, пише в доклада си до правителството министър Боил Банов.

Тоталният срив в размера на даряваните средства от меценатите у нас се вижда ясно, като прочетем предишния годишен отчетен доклад на министър Боил Банов до главния секратар на Министерски съвет Веселин Даков с изх. № 03-00-76 от 12 март 2018 г., в който се казва, че „общата сума на безвъзмездно дарените средства за цялата 2017 година възлиза на 29 700 лева /двадесет и девет хиляди и седемстотин лева/“, посочват от сдружение „Кинопамет“.

Тенденцията за трайното и драстично намаляване на дарените средства по линия на Закона за меценатството е повече от плашеща, като тя е в сила именно откакто в Министерство на културата е екипът на министър Боил Банов, изтъкват от гражданското сдружение. За сравнение, ако хвърлим едно око и на годишния доклад на служебния министър на културата Рашко Младенов до главния секретар на Министерски съвет Веселин Даков с изх. № 03-00-73 от 10 март 2017 г. по изпълнение разпоредбите на чл. 6, ал. 1 и 2 от Закона за меценатството, ще видим, че общата сума на безвъзмездно дарените средства за цялата 2016 година възлиза на 60 259 лева /шестдесет хиляди двеста петдесет и девет лева/, а през същата тази тодина в регистъра на меценатите са били вписани 4 физически и две юридически лица.

Казано с други думи, през последните три години имаме реално намаляване с повече от 4 /!/ пъти на безвъзмездно дарените средства от български меценати в подкрепа на родната ни култура, което е пълен срив, констатират от сдружение „Кинопамет“. Към днешна дата напълно запуснат и неподдържан е и официалният Регистър на меценатите към Министерството на културата – на сайта на ведомството в този така важен регистър фигурират например имена на хора, които, уви, отдавна не са вече между живите, отбелязват от гражданското сдружение.

Властта си осигурява възможност да ни шпионира през телевизорите?

Кога и какво гледа по телевизора всеки български гражданин ще имат възможността да наблюдават управляващите, използвайки благовидния пр...

Най-скандалното в случая е, че за изминалите над две години от мандата си министър Боил Банов и екипът му така и не предложиха да бъде изработен и приет нов, смислен и работещ Закон за меценатството, който да смени действащия днес крайно несполучлив и нефункциониращ законов текст, подчертават от сдружението. Този нов закон трябва да формулира ясно разписани правила за благодетелите на културата у нас, а ролята му е от изключително значение – финансирането от държавния бюджет е крайно недостатъчно и по тази причина е необходимо да имаме и дарители, меценати, които да подкрепят българските творци, българското изкуство. Разбира се, бъдещите промени в Закона за меценатството трябва да предвидят и облекчения за насърчаване на меценатите, така че да имаме много повече благодетели, подпомагащи със сериозни средства родната ни култура. Най-важното е той да стане работещ закон, който наистина ще стимулира физическите и юридическите лица да подкрепят развитието на българската култура с дарителски жестове, заявяват от гражданското сдружение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com