Медицинска сестра се оплаква от насилие в Народното събрание

5329
Медицинска сестра се оплаква от насилие в Народното събрание
Снимка: iStock/Guliver

Медицинската сестра Бойка Анастасова стои на един от прозорците на Народното събрание от външната страна на сградата на втория етаж. Има реална опасност да падне. До нея има служител на НСО. До 8 часа тази сутрин нямаше предприети мерки за безопасност за хората, намиращи се на прозореца. След 8:30ч. на мястото пристигнаха и пожарникари, които разположиха под прозореца, на който е излязла Анастасова, предпазно съоръжение. Около 8:50ч. медицинската сестра влезе в сградата на Партийния дом, където бяха допуснати и журналисти. Какво каза тя пред тях вижте в тази статия.

Жената отказва да се прибере в сградата, защото се страхува от насилие.

Психолози работят с барикадиралите се в Народното събрание медицински сестри? (ВИДЕО)

04:41 часа, 6 март, 2020 година. В ранните часове на шестия ден от протеста на медицинските специалисти под прозорците на властта, се р...

Твърди, че е била дърпана и с наранена ръка. Анастасова заяви: "в момента, в който се прибера вътре, не зная какво ще ми се случи."

До един момент до Анастасова имаше трима мъже. Единият от тях бе ген. Красимир Станчев - шефът на НСО, който се опитваше да убеди жената да се прибере вътре. 

На прозореца в началото са били Бойка Атанасова, Мая Илиева и още една от медицинските сестри. Те излезли на прозореца, защото по думите на Анастасова, охраната се опитала да им вземе телефоните и започнала да ги блъска. Те се изплашили и излезли на перваза. В последствие били уверени, че няма да ги блъскат, но в момента, в който решили да си облекат якетата, от охраната взели телефона на Мая и я издърпали вътре в сградата, разказа Атанасова.

"Реформата трябва да се случи. Това, което всички наричате здравеопазване е един геноцид над нашия народ." Така Бойка Анастасова мотивира оставането на медицинските сестри в Народното събрание цяла вечер.

Разходите за заплати на лекари и сестри да са публични иска МЗ

Всички лечебни заведения, включително и частните, които разходват публичен ресурс, са длъжни да предоставят финансови данни, включителн...

В ранните часове на шестия ден от протеста на медицинските специалисти под прозорците на властта, се разиграва безпрецедентна ситуация. Една от протестиращите жени, Веселина Ганчева, сама потърси Actualno.com около 4 часа сутринта, за да съобщи, че в момента, по думите ѝ, психолози работят с барикадиралите се няколко нейни колежки в сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом в София).

Става въпрос за 5 медицински сестри, които остават в "новата" сграда на Народното събрание. Припомняме, че вчера привечер (5 март) след заседанието на Здравната комисия, няколко медицински работници не пожелаха да напуснат, заявявайки, че остават в залата, докато не се изпълнят исканията им, а именно:

1. Професията да стане защитена, така както на учители и полицаи;

2. Да са гарантирани две основни минимални заплати;

3. Поне три лева на час за нощен труд. Ганчева уточнява, че в момента хората, които подкрепят на място медицинските работници на палатковия лагер пред Министерски съвет, са малко и са отчаяни.

Медицинските сестри излизат на протестно шествие

Медицинските сестри ще протестират днес. Те предвиждат провеждането на шествие в 12 на обяд от болница „Пирогов“ до Министе...

Знаете, сестрите протестират редом до майките на деца с увреждания от "Системата ни убива", които настояват пък за оставката на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Социалният министър видя протестиращите медицински сестри като политически инструмент. Така министърът описа и протестиращите майки: "Зад тях стоят политически опоненти и предполагам, че търсят медийно внимание", подчерта Сачева. И обясни как преди 2 дни се срещнала с Валентина Казанджиева, която, по думите на Сачева, протестира заради Закона за социалните услуги в рамките на инициативата "Системата ни убива". Не разбирам какви са исканията им, добави министърът, като подчерта, че имало изрично вписване да се направи ревизия на Закона за социалните услуги.

Actualno.com потърси по-рано за коментар председателя на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която заяви, че не знае за случая и не може да коментира.

Снимки и видео може да видите туктук и тук.

Хронологията на събитията - в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...