Медицински маски вместо бурки в Пазарджик?

9178
Медицински маски вместо бурки в Пазарджик?
Снимка: Getty Images/Guliver

Жители на пазарджишкия квартал „Изток” масово нарушават забраната на общината за носене на бурки. Това установи разследване на „Неделята на NOVA”.

Наредбата е от 2016 година, но не се спазва. Според секретаря на общината Румен Кожухаров забраната не е била само за бурките. „Това не беше само за бурките наредба, а норма, която забранява всякакъв вид вещи и аксесоари, които скриват лицето на човек и пречат за неговото разпознаване”, обясни пред Владислава Тричкова той.

Жени с бурки обикалят из Асеновград, заловени и глобени няма (СНИМКИ)

Няма заловени и санкционирани лица, носещи бурки, забрадки и други подобни, на обществени места, на територията на Районното управление...

Половин година по-късно наредбата се превърна в закон, който стана известен като „Законът за бурките”.  Той категорично забранява носенето на всякакъв вид дрехи и аксесоари, прикриващи лицето. Правят се обаче изключения. Например – по здравословни причини. Но жените в квартала са намерили начин да заобиколят и този закон – чрез ползване на медицински маски, които се оказват сред най-търсената стока на пазара в махалата.

Имамът на джамията Беязид разказва пред NOVA, че маските служат само за предпазване от грип.  Председателят на джамийското настоятелство Яшар Мустафа пък отрече здрави хора да носят такива.  „Маската дори не е опция в този случай. Тя пак се вижда. лицето се вижда. Маската затваря само устата и зъбите. Лицето й е отворено. Полицията понякога излиза на лов за бурки аз така го приемам. Постоянно седят и следят, ако някоя жена е излязла да я глобят  с 1000 лева глоба”, допълва той.

Според закона глобата за първо нарушение е 200 лева. За всяко следващо по 1500. Ако нарушителите са длъжностни лица, сумите са съответно 500 и 2000 лева. „от влизането на закона в сила са съставени над 100 акта за административни нарушения. От началото на тази година са 11”, обяснява старши инспектор  Иван Ганчев, началник на полицейското управление в кв. „Изток”. Председателят на джамийското настоятелство разказва, че вече има 10 глобени за носене на бурка жени. Той обаче е категоричен, че глобата не може да стресне вярващите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com