Министерството на туризма плаща за ускоряване на обработката на визи за руснаците

1173
Министерството на туризма плаща за ускоряване на обработката на визи за руснаците
Снимка: БГНЕС

Тази година Министерството на туризма ще преведе над 300 000 лв. на МВнР, за да наемем допълнително консули и лица, които да обработват визите за руски граждани. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която взе участие в Четвъртия конгрес на Националния борд по туризъм.

„Това е само за територията на Руската федерация. Със сигурност ще успеем и тази година да издаваме визи в рамките на 24 часа. Това се ползва изключително добре и е много добър опит. Парите ще бъдат преведени от нас, за да засилим капацитета“, заяви Ангелкова.

"Тази година се запазват тези облекчения, които реализирахме миналата след провеждане на междуправителствената комисия. Имаме доста добри отзиви от страна на всички руски туристи“, каза още Николина Ангелкова.

Предвиждаме създаване на Институт за отнемане на звезди, заяви още тя. „Основен приоритет на нашето правителство е намаляването на административната тежест. От друга страна трябва да гарантираме, че изискуемото качество ще бъде спазено. Предложих да премахнем Института на прекатегоризация такъв, какъвто съществува в момента, както различното категоризиране на обекти в един комплекс. Например в хотел, в който ресторантът е неразделна част от него, в момента изискванията са те да се категоризират отделно. Това води, както до различни звезди, така и това изисква двойна процедура от страна на лицето, което кандидатства“, коментира Ангелкова, цитирана от Фокус.

Тя уточни, че в тази връзка предлага всички тези административни процедури да отпаднат, но за сметка на това се засилват проверките със създаването на туристическия инспекторат, който ще има регионални звена на територията на областите, където има национални курорти и създаване на Институт за отнемане на звезди.

„Тоест ясна регламентация кога един хотел, ресторант или място за настаняване, което първоначално е получило 4 звезди, съответно, ако наруши изискванията, кога и при какви нарушения те могат да бъдат отнети. Смятам, че от една страна чисто процедурно ще облекчим абсолютно всички собственици на места за настаняване и хранене. Това създава по-голяма саморегулация и не на последно място това е сектор с ясно и силно изразена конкурентост“, поясни Ангелкова.

Тя подчерта, че очаква да се започне работа, когато промените в Закона за туризма влязат в сила. „Това се надявам да се случи още в началото на следващата година, защото предстои до края на тази година ние да внесем законопроекта в НС. Предвиждам обсъждането да бъде финализирано в края на септември месец“, допълни тя.

Продължава почистването на морски плаж "Слънчев бряг-север"

Продължава почистването на морски плаж „Слънчев бряг-север”, като се премахват бетонови фундаменти. Освен, че пречат на пла...

Министърът на туризма каза още, че е имало отнети звезди миналата година на един хотел във Велико Търново заради драстично разминаване в изискванията, които има в Наредбата за 4-звезден хотел, какъвто е бил този, и съответно са го понижили. „По отношение на КЗП, там много ясно ще бъдат конкретизирани ангажиментите, които тя има по отношение на защитата на правата на потребителите и съответно тези ангажименти, които са свързани с контрола и проверката на местата за настаняване и хранене, изцяло свързани с това дали отговарят на изискванията на Закона за туризма. Те ще бъдат прехвърлени като функции върху туристическия инспекторат“, каза още Николина Ангелкова.

Висшисти има, няма изпълнителски професии, които да бъдат ангажирани и да работят в сектор „Туризъм“, коментира още тя. „Имаме визия по отношение на кадрите и сме я обявявали. За съжаление не правим чудеса и няма как да решаваме един проблем, който с годините се е натрупвал, в рамките на няколко месеца или една година. Миналата година създадохме Междуведомствен съвет за кадрите в туризма и там сме начертали три посоки. Едната, която е свързана краткосрочните решения, вече е факт. Предстои да одобрим на МС правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция“, коментира Ангелкова.

По думите ѝ тук големи усилия е положил министърът на труда и социалната политика още в миналия кабинет. „Радвам се, че предложенията на Министерството на туризма за скъсяване на сроковете за обработка, за отпадане на някои ненужни документи, също са приети. Очакваме да бъде финализиран правилникът. Дори още утре може би ще бъде приет на МС. Това обаче няма да реши проблема дълготрайно. Става въпрос за по-лесно наемане на работници от трети страни извън ЕС“, добави Ангелкова.

Според нея по-важният въпрос, върху който работят съвместно с МОН, е именно да имат пряка връзка с професионалните гимназии по туризъм, защото най-големият проблем в бранша са именно изпълнителските професии. „Затова ще имаме и специална среща с директорите на професионалните гимназии по туризъм. От друга страна с промените в Закона за туризма е предварително да съгласуваме учебните планови програми на тези професионални програми, както и на университетите с такива специалности. Ангажимент на Министерството на туризма е да направи такова съгласуване с бранша, за да се види какви са нуждите и да се образоват такива деца“, обясни министърът на туризма.

Тя посочи, че предстои до няколко месеца, дори до един, да бъде показана в суров вид концепцията за създаване на Център за професионална квалификация и подготовка именно на изпълнителски кадри към Министерството на туризма. „Концепцията вече е стартирана. Очакваме този център ще започне работата си от следващата година, защото отново се изискват промени в закона и други нормативни актове“, поясни още Николина Ангелкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com