Министър каза как "Български пощи" са докарани до фалит

8677
Министър каза как "Български пощи" са докарани до фалит
Снимка: БГНЕС

Планът за оздравяване на "Български пощи" ще е готов най-късно през септември. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, цитиран от пресцентъра на министерството. 

Припомняме, че държавната компания е пред ликвидация, ако и поредният оздравителен план не успее.

"Български пощи притежават достатъчен ресурс за развитие, но грешни управленски решения и липса на дългосрочна стратегия са спъвали този процес досега", посочи министърът по повод готвения план за преструктуриране на дружеството, който ще бъде представен на Европейската комисия през септември.

"Предстоят сериозни организационни и управленски решения както за стабилизиране на „Български пощи“ ЕАД в момента, така и за трайно оздравяване на дружеството. От първия ден започнахме анализ на действията за трайно решаване на финансовите проблеми на дружеството“, подчерта Георги Гвоздейков.

От министерството припомнят, че през май тази година Европейската комисия одобри държавна помощ от 26,5 млн. евро като спешна подкрепа за ликвидността на "Български пощи". Тогава България гарантира, че след шест месеца заемът ще бъде изплатен или „Български пощи“ ще представи план за преструктуриране, който да осигури дългосрочна жизнеспособност на дружеството. Още: Проектът на ПП за развитие на „Български пощи“ е пред провал

„Български пощи“, съвместно с министерството работят ежедневно по подготовката на плана, като всеки етап от него се консултира с представители на ЕК. Той ще включва мерки за оздравяване, които в средносрочен хоризонт да изведат компанията от тежките финансови затруднения, посочват от ведомството.

Европейската комисия е изразила готовност още в края на юли да разгледа работен проект на оздравителния план, така че когато започне работната сесия през септември, той да бъде одобрен официално в кратки срокове. Това ще позволи пощенският оператор веднага да започне да усвоява заложените средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те са в размер на 100 млн. лева и са насочени към модернизиране на сегашните услуги и въвеждане на нови.

При среща с КНСБ в началото на юли министър Гвоздейков определи решаването на проблемите в „Български пощи“ като приоритет. Той потвърди тази своя позиция и при представянето на бюджета за транпорт в ресорната комисия в парламента на 6 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com