Министър Марияна Николова разписа единни мерки за курортите у нас през зимния сезон

1323
Министър Марияна Николова разписа единни мерки за курортите у нас през зимния сезон
Снимка: Министерство на туризма

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разписа единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Вече има издадена заповед за тях, а от министерството подчертават, че пакетът от мерки срещу коронавируса са съгласувани със здравното министерство. Противоепидемичните мерки са адаптирани към българските условия, най-добри практики на водещи в Европа ски курорти, подчертават от там. Днес министър Николова ги е представила на работна среща пред мениджъри на зимните курорти, кметове и областни управители.

При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка.

Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

За да се гарантират на туристите здраве, сигурност и безопасност при пребиваването им у нас, мерките следва да бъдат спазвани задължително от всички - обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги. Време е за здравна дипломация, заяви министърът на туризма Марияна Николова в присъствоето на държавния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Какво съдържат мерките?

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове.

Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите.

Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график.

В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души.

Заведенията в ски зоните още по-строго ще спазват приетите указания за функционирането им в условия на пандемия от COVID-19.

Пълният пакет от мерки може да намерите на сайта на Министерството на туризма.

Четири искания имали от борда по туризъм, Николова и Симеонов им съдействали за всичко

Четири основни искания имали от Националния борд по туризъм към новия министър Марияна Николова, мерките били обсъдени в петък, дни пре...

Контролът ще започне преди началото на зимния сезон.

Контролните органи ще бъдат напълно безкомпромисни при установяване на нарушения на правилата. Така ще защитим Зеления печат, който България получи от Световния съвет по туризъм като безопасна и сигурна дестинация. Българските курорти вече натрупаха опит в осигуряването на безопасни условия за гостите си през лятото и трябва да продължат тази практика. Благодарение на общите ни мерки в летните ни курорти нямаше нито един потвърден случай на заболял с коронавирус в местата за настаняване. Нашата цел е тази положителна тенденция да се надгради и за зимните дестинации, посочи още вицепремиерът и призова да се спазват трите Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

Според доц. Кунчев туризмът е една от двете системи заедно с образованието, които се справиха добре с ковид ситуацията. . Практиката показа, че мерките работят. Няма нищо по-добро от това да отидеш в планината и да спортуваш, но всеки трябва да спазва изискванията. Готовността на зимните курорти ще е много по-голяма, отколкото на летните, каза още той.

Кметовете и бранша предлагат още мерки

Браншът и местната власт приветстваха и подкрепиха единните мерки, които бяха поискани от Националния борд по туризъм още в началото на седмицата.

Банско с отлив на резервации - ще останат ли празни хотелите през зимата

Отлив на резервации в Банско преди началото на зимния сезон, отчитат от бранша. Особено след като здравният министър призова да не се п...

Редица кметове предложиха допълнителни мерки, за да гарантират добър зимен сезон. Те поискаха и единна рекламна кампания за зимата, както и финансови облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест.

Строги мерки в Банско: Ограничения на лифта, маски на открито

Представителите на местната власт са готови да съдействат и за по-ефективната работа на медицинските екипи, които да са на място в курортите.

Представителите на курортите Боровец и Пампорово изтъкнаха положителния си опит от лятото и отчетоха, че няма нито един заболял на тяхна територия след взетите стриктни мерки. Работи се за намаляване струпването на посетители. Разработена е също онлайн билетна система с автомати, която да ограничи контактите.

Вицепремиерът Марияна Николова отчете, че са изработени антикризисни реклами както към вътрешния пазар, така и към балканските страни. Факт са 20 телевизионни клипа, изработени с екскурзоводи от страната за българските телевизии и социалните мрежи в балканските страни. Предстои да излезе национален имиджов клип за България, кадрите за който бяха предоставени безвъзмездно от ски курортите ни, допълни Николова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Почина журналистът и писател Николай Н. Нинов

ВАС се произнесе окончателно за изборите за общински съвет в Сандански

Kaufland с три отличия от годишните награди „Златно сърце“

Отиде си Биляна Томова - обичан преподавател и медиен експерт

Променят движението в посока София на АМ „Тракия“

ЦИК тегли жребия на номерата в бюлетините за изборите 2 в 1

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com