МК: Паметникът на Шипка никога няма да остане без охрана

15052
МК: Паметникът на Шипка никога няма да остане без охрана

Паметникът на свободата в националния парк-музей „Шипка" никога няма да остане без охрана. Това съобщиха от Министерството на културата по повод тиражираните днес твърдения, че паметникът на Шипка и музеят към него щели да останат без охрана.

Както е известно, на 20 август 2014 г. Министерският съвет на Република България реши охраната на Националния музей „Шипка - Бузлуджа", Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство да продължи да се осъществява от Министерството на вътрешните работи в рамките на определената му обща численост и бюджет. Въпросното решение на служебното правителство гарантира охраната на трите държавни културни института с национален статут до 31 март 2015 г. включително.

Честваме Шипченската епопея, правителството намери 10 хил. лева за празника

Днес на старопланинския връх Шипка ще бъде кулминацията на тържествата по повод 137 години от боевете и 80 години от официалното отк...

В тази връзка министърът на културата Вежди Рашидов е изпратил своевременно писмо до министъра на вътрешните работи доц. д-р Веселин Вучков с молба охраната на Националния музей „Шипка - Бузлуджа", Националния исторически музей и Националния музеен комплекс в кв. "500" в София да продължи и занапред да се осъществява именно от органите на МВР, тъй като всички тези държавни музеи са обекти от национално значение в сферата на културата и в колекциите и фондовете им се съхраняват наистина безценни културни ценности и артефакти, представляващи и национално богатство, а величественият Паметник на свободата на историческия връх Шипка е и наша национална светиня и задължително и винаги трябва да бъде опазван от посегателства.

Традиционно доброто партньорство и съвместните усилия на екипите на Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи за опазване на културно-историческото ни наследство са гаранция, че и занапред ще бъдат полагани всички необходими мерки и грижи за съхраняването в Музея светиня на връх Шипка на безценните експонати от Руско-турската война от 1877- 1878 г., довела до Освобождението на страната ни, в това число - и на експонираните на открито батареи с оръдия, датиращи от Освободителната война от 1877-1878 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com