МО търси решение за удължаване на живота на МиГ- 29

3217
МО търси решение за удължаване на живота на МиГ- 29

Предприетата от служебното правителство стъпка по закупуване на два и евентуално ремонтиране на 6 двигателя не гарантира дългосрочната експлоатация на самолетите МиГ-29, а цели осигуряването на подготовката на летателния състав на приемливо ниво до края на 2023 г. Това обясни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на парламентарния контрол в петък.

Той отговори на въпроса на Атанас Зафиров от БСП какъв е резултатът от водените разговори с Полша за предоставяне на ремонтирани двигатели за МиГ-29, колко двигателя предстои да бъдат ремонтирани, колко закупени и в какъв срок те ще бъдат усвоени от българските Военновъздушни сили (ВВС).

Военният министър: Към момента страната ни не извършва ремонт на украинска техника

Към момента няма извършване на ремонт на украинска техника на територията на България. Има сключено рамково споразумение, има заявка. T...

В началото на август Министерството на отбраната е изпратило запитване за закупуване или ремонт на шест броя двигатели изделие 88 за МиГ-29 до Полша, обясни Стоянов.

"В резултат от проведените срещи Полша пое ангажимент за извършването на ремонт на шест двигателя", допълни той. Полското министерство на отбраната е взело решение да свали от експлоатация един самолет МиГ-29 и двигателите му да бъдат подготвени за предоставяне чрез продажба на България, каза министърът и добави, че всеки един от двата двигателя има остатъчен ресурс от над 200 часа. "Работи се активно по доставката на двата двигателя. В Министерството на отбраната е получена информация, че Полша ще предложи оферта и проект на договор през следващата седмица", съобщи Димитър Стоянов. 

"По отношение на ремонта на шестте двигателя, който се очаква да приключи до края на тази година - те са собственост на Полша, министерството е подготвило и изпратило проект на междуправителствен договор", обясни Стоянов. Той отбеляза, че сключването на такова споразумение най-вероятно ще отнеме малко повече време, отчитайки необходимостта от неговото подписване и последваща ратификация от Народното събрание. 

Димитър Стоянов каза, че са проведени разговори и с министъра на отбраната на Словакия относно възможността за предоставяне на двигатели, но отговорът от страна са Словакия е бил, че самолетите МиГ-29 с резервните части са предвидени за Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com