Може ли правосъдният министър да иска оставката на Иван Гешев?

3573
Може ли правосъдният министър да иска оставката на Иван Гешев?
Снимка: БГНЕС

Осем държавни институции, сред които парламентът, президентството, главният прокурор, ВСС, ВКС и ВАС, ще пишат становища може ли правосъдният министър да иска предсрочното освобождаване на тримата големи в съдебната система. Свое мнение трябва да дадат и съсловните организации на магистратите, както и петима учени - преподаватели по конституционно право. Те трябва да сторят това до месец, решиха конституционните съдии, които в четвъртък допуснаха за разглеждане делото по искане на проф. Янаки Стоилов.

До момента Конституционният съд не е давал отговор на този въпрос. Правосъдният министърът попита съдиите може ли да иска предсрочното освобождаване на шефовете на ВКС, ВАС и главния прокурор, след като в края на юли ВСС отказа да разглежда отстраняването на Иван Гешев. Тогава след разгорещена 7-часова дискусия по процедурни въпроси кадровият орган реши, че искането на Стоилов е недопустимо и няма основание да открие процедурата. Аргументът на мнозинството във ВСС беше, че в конституцията няма текст, в който да се казва, че правосъдният министър има право да иска освобождаване на главния прокурор.

ГЕРБ, БСП и ДПС спряха закриването на специализираните съдилища

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не участваха в заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси, заради което не бе събран кворум...

Според основния закон той може да предлага за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност съдии, прокурори и следователи. Никъде обаче не са посочени тримата големи - главен прокурор и двамата шефове на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Други от членовете на ВСС обаче застъпиха тезата, че процедурата по отстраняването на главния прокурор е огледална на тази по назначаването му и затова министърът има право да номинира кандидат за поста, макар и досега никой да не го е правил. По този начин има право да иска и освобождаването. Отстраняването на тримата големи е регламентирано в конституцията и Закона за съдебната власт. Там е казано, че предложение за предсрочното освобождаване на главния прокурор, чийто мандат е 7 години, правят най-малко трима от членовете на прокурорската колегия на ВСС.

Съветът няма срок за произнасяне. Основанията, при които може да бъде поискано махането му, са навършване на 65 г., подаване на оставка, невъзможност да изпълнява задълженията си повече от година, влязла в сила присъда. Също и тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, без да се конкретизира. Вероятно обаче при такива мотиви кадровиците ще се обърнат към етичния кодекс на магистратите. Дали някое от тези основания е налице, за да стартира процедурата по освобождаване, трябва да реши пленумът на ВСС. Законът не казва колко време кадровият орган може да се занимава със сигнала. Според конституционалисти необходими са поне четири заседания вероятно защото толкова са нужни за издигане на кандидати. И след това да се вземе решение дали има нарушение, или не, пише 24 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com