X
 
 

МОСВ прави обществено обсъждане на промените в Закона за биологичното разнообразие

527 0
photo of МОСВ прави обществено обсъждане на промените в Закона за биологичното разнообразие
Снимка: Getty Images/Guliver
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще проведе обществено обсъждане с представители на заинтересованите страни на проекта за промени в Закона за биологичното разнообразие, съобщиха от ведомството.

Основната цел на законопроектa, според мотивите на МОСВ, е да бъде нормативно регламентирано въвеждането на новия подход за управление на мрежата Натура 2000 в България, чрез който ще се осигури цялостният процес по разработване и прилагане на мерки за подобряване и поддържане на природозащитното състояние на видовете и природните местообитания, както и ефективно управление на мрежата Натура 2000.

Протестиращи екоактивисти искат оставки на министри и кметове заради Черноморието (ВИДЕО)

Протест на екоактивисти се провежда тази вечер в София. Основното искане на протестиращите е спиране на незаконните строежи по българск...

Срещу предлаганите промени остро възразиха представители на научната общност и природозащитници. Категорично несъгласие изразиха от Националния природонаучен музей, заради заложеното императивно намерение данни от проучвания на "Натура 2000" по проекти да се предоставят първо на държавата - безплатно и в първичен вид т.е. без анализ на експерти. Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания алармира, че предлаганите текстове предвиждат премахване на забрани, режими и ограничения в заповедите за обявяване на Специални защитени зони - "Заповедите за обявяване на защитените зони по Директивата за местообитанията са документът, с който те стават Специални защитени зони. Те са най-важният документ за функциониране на зоните, като част от националната екологична мрежата Натура2000 и за тяхното управление. В предложения законопроект се отхвърля възможността в заповедите за обявяване да се налагат забрани, режими и ограничени върху дейности, които директно вредят и унищожават видове и местообитания. Оставя се възможност Министърът на околната среда и водите да въвежда при нужда такива".

Според WWF, "в проекта има множество промени, които противоречат на елементарната логика, на екологичните изисквания и на принципите на добро управление. Пример за такава промяна е разработване на териториални планове за управление на ниво Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), което включва части от защитените зони, които попадат в няколко РИОСВ. Драстичен пример е защитена зона „Централен Балкан“, която попада на територията на пет РИОСВ, което означава че зоната ще се управлява от пет регионални планове за управление, в допълнение на действащия план за управление на националния парк. Подобна е ситуацията със защитените зони, припокриващи природните паркове “Врачански Балкан”, “Витоша”, “Персина” и Национален парк “Рила”.

На портала за обществени консултации, където е публикуван за обсъждане законопроектът Българска стопанска камара обяви, че подкрепя създаването на Национален консултативен съвет за „Натура 2000“, но настоява да бъдат регламентирани критерии за представителност на екоорганизациите, включени в Съвета. Според становището на председателя на БСК Радосвет Радев "в предложения текст следва да се допълни, че за участие в Националния съвет се включват представители на национално представителните организации на работодателите и браншови организации техни членове. Съответно за всички неправителствени организации следва да бъдат регламентирани критерии за представителност, които при необходимост да бъдат посочени в утвърдения от министъра на околната среда и водите правилник".

На обсъждането, което ще се проведе утре, 5 февруари, са поканени да присъстват депутати, представители на правителството, неправителствения сектор, национално представените работодателски организации, синдикатите, както и членовете на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите.

Нов екопротест пред Министерския съвет - заради Черноморието

Днес, 28 януари, от 18:30 часа ще се състои протест пред Министерски съвет под мотото "БУНТ в защита на природата". Протестът се органи...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Вижте бащата на детето на Поли Генова (С...

Поли Генова организира бебешко парти, взимайки пример от мамите зад Океана. Бременната певица събра най-близките си приятели, за да отп...

Последно в Актуално