МОСВ прави обществено обсъждане на промените в Закона за биологичното разнообразие

5170
МОСВ прави обществено обсъждане на промените в Закона за биологичното разнообразие
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще проведе обществено обсъждане с представители на заинтересованите страни на проекта за промени в Закона за биологичното разнообразие, съобщиха от ведомството.

Основната цел на законопроектa, според мотивите на МОСВ, е да бъде нормативно регламентирано въвеждането на новия подход за управление на мрежата Натура 2000 в България, чрез който ще се осигури цялостният процес по разработване и прилагане на мерки за подобряване и поддържане на природозащитното състояние на видовете и природните местообитания, както и ефективно управление на мрежата Натура 2000.

Протестиращи екоактивисти искат оставки на министри и кметове заради Черноморието (ВИДЕО)

Протест на екоактивисти се провежда тази вечер в София. Основното искане на протестиращите е спиране на незаконните строежи по българск...

Срещу предлаганите промени остро възразиха представители на научната общност и природозащитници. Категорично несъгласие изразиха от Националния природонаучен музей, заради заложеното императивно намерение данни от проучвания на "Натура 2000" по проекти да се предоставят първо на държавата - безплатно и в първичен вид т.е. без анализ на експерти. Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания алармира, че предлаганите текстове предвиждат премахване на забрани, режими и ограничения в заповедите за обявяване на Специални защитени зони - "Заповедите за обявяване на защитените зони по Директивата за местообитанията са документът, с който те стават Специални защитени зони. Те са най-важният документ за функциониране на зоните, като част от националната екологична мрежата Натура2000 и за тяхното управление. В предложения законопроект се отхвърля възможността в заповедите за обявяване да се налагат забрани, режими и ограничени върху дейности, които директно вредят и унищожават видове и местообитания. Оставя се възможност Министърът на околната среда и водите да въвежда при нужда такива".

Според WWF, "в проекта има множество промени, които противоречат на елементарната логика, на екологичните изисквания и на принципите на добро управление. Пример за такава промяна е разработване на териториални планове за управление на ниво Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), което включва части от защитените зони, които попадат в няколко РИОСВ. Драстичен пример е защитена зона „Централен Балкан“, която попада на територията на пет РИОСВ, което означава че зоната ще се управлява от пет регионални планове за управление, в допълнение на действащия план за управление на националния парк. Подобна е ситуацията със защитените зони, припокриващи природните паркове “Врачански Балкан”, “Витоша”, “Персина” и Национален парк “Рила”.

На портала за обществени консултации, където е публикуван за обсъждане законопроектът Българска стопанска камара обяви, че подкрепя създаването на Национален консултативен съвет за „Натура 2000“, но настоява да бъдат регламентирани критерии за представителност на екоорганизациите, включени в Съвета. Според становището на председателя на БСК Радосвет Радев "в предложения текст следва да се допълни, че за участие в Националния съвет се включват представители на национално представителните организации на работодателите и браншови организации техни членове. Съответно за всички неправителствени организации следва да бъдат регламентирани критерии за представителност, които при необходимост да бъдат посочени в утвърдения от министъра на околната среда и водите правилник".

На обсъждането, което ще се проведе утре, 5 февруари, са поканени да присъстват депутати, представители на правителството, неправителствения сектор, национално представените работодателски организации, синдикатите, както и членовете на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите.

Нов екопротест пред Министерския съвет - заради Черноморието

Днес, 28 януари, от 18:30 часа ще се състои протест пред Министерски съвет под мотото "БУНТ в защита на природата". Протестът се органи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 11 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com