X
 
 

МОСВ прави обществено обсъждане на промените в Закона за биологичното разнообразие

758 0
photo of МОСВ прави обществено обсъждане на промените в Закона за биологичното разнообразие
Снимка: Getty Images/Guliver
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще проведе обществено обсъждане с представители на заинтересованите страни на проекта за промени в Закона за биологичното разнообразие, съобщиха от ведомството.

Основната цел на законопроектa, според мотивите на МОСВ, е да бъде нормативно регламентирано въвеждането на новия подход за управление на мрежата Натура 2000 в България, чрез който ще се осигури цялостният процес по разработване и прилагане на мерки за подобряване и поддържане на природозащитното състояние на видовете и природните местообитания, както и ефективно управление на мрежата Натура 2000.

Протестиращи екоактивисти искат оставки на министри и кметове заради Черноморието (ВИДЕО)

Протест на екоактивисти се провежда тази вечер в София. Основното искане на протестиращите е спиране на незаконните строежи по българск...

Срещу предлаганите промени остро възразиха представители на научната общност и природозащитници. Категорично несъгласие изразиха от Националния природонаучен музей, заради заложеното императивно намерение данни от проучвания на "Натура 2000" по проекти да се предоставят първо на държавата - безплатно и в първичен вид т.е. без анализ на експерти. Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания алармира, че предлаганите текстове предвиждат премахване на забрани, режими и ограничения в заповедите за обявяване на Специални защитени зони - "Заповедите за обявяване на защитените зони по Директивата за местообитанията са документът, с който те стават Специални защитени зони. Те са най-важният документ за функциониране на зоните, като част от националната екологична мрежата Натура2000 и за тяхното управление. В предложения законопроект се отхвърля възможността в заповедите за обявяване да се налагат забрани, режими и ограничени върху дейности, които директно вредят и унищожават видове и местообитания. Оставя се възможност Министърът на околната среда и водите да въвежда при нужда такива".

Според WWF, "в проекта има множество промени, които противоречат на елементарната логика, на екологичните изисквания и на принципите на добро управление. Пример за такава промяна е разработване на териториални планове за управление на ниво Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), което включва части от защитените зони, които попадат в няколко РИОСВ. Драстичен пример е защитена зона „Централен Балкан“, която попада на територията на пет РИОСВ, което означава че зоната ще се управлява от пет регионални планове за управление, в допълнение на действащия план за управление на националния парк. Подобна е ситуацията със защитените зони, припокриващи природните паркове “Врачански Балкан”, “Витоша”, “Персина” и Национален парк “Рила”.

На портала за обществени консултации, където е публикуван за обсъждане законопроектът Българска стопанска камара обяви, че подкрепя създаването на Национален консултативен съвет за „Натура 2000“, но настоява да бъдат регламентирани критерии за представителност на екоорганизациите, включени в Съвета. Според становището на председателя на БСК Радосвет Радев "в предложения текст следва да се допълни, че за участие в Националния съвет се включват представители на национално представителните организации на работодателите и браншови организации техни членове. Съответно за всички неправителствени организации следва да бъдат регламентирани критерии за представителност, които при необходимост да бъдат посочени в утвърдения от министъра на околната среда и водите правилник".

На обсъждането, което ще се проведе утре, 5 февруари, са поканени да присъстват депутати, представители на правителството, неправителствения сектор, национално представените работодателски организации, синдикатите, както и членовете на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите.

Нов екопротест пред Министерския съвет - заради Черноморието

Днес, 28 януари, от 18:30 часа ще се състои протест пред Министерски съвет под мотото "БУНТ в защита на природата". Протестът се органи...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 17-23 юни

Овен През тази седмица промяната за вас ще е просто необходима. Виждате ,че важни за вас дела буксуват, животът продължава, но вие стоите на едно...

Последно в Актуално