Мюфтийството: Ахмед Муса не е имам от 2007 г., всички джамии са наши

15132
Мюфтийството: Ахмед Муса не е имам от 2007 г., всички джамии са наши
Снимка: БГНЕС

Подсъдимият за пропагандиране на антидемократична идеология Ахмед Муса няма валидна карта от Главно мюфтийство, която му дава право да проповядва ислям. Това съобщи на пресконференция в Пловдив Ахмед Ахмедов, главен секретар на Главно мюфтийство, предаде „Фокус”.

Ахмедов коментира това по повод изнесените доказателства в съда в Пловдив, по време на второто дело, че Муса е бил оторизиран от Главно мюфтийство да проповядва ислям. Картата му е била издадена преди години и е анулирана в началото на 2007 година, добави Ахмедов. Той уточни, че тези карти се издават за срок от пет години, толкова, колкото е мандатът на главния мюфтия.

Кметът на Кюстендил иска Мюфтийството да се откаже от лицемерието

Очакванията ни са най-после Мюсюлманското вероизповедание да оттегли исканията си и да остави хората, имотите и историята на мира. Тов...

Длъжността "имам" не се дава до живот, тя може да се дава и отнема. Ахмед Муса не е имал амбиции и не е подавал документи да му се продължи валидността на картата за „имам”, добави Ахмедов. Като всяка работа той трябва да има и добра атестация. Имамите са хора с умения, те трябва да поддържат баланса в обществото и да укрепват морала му.

Ахмед Ахмедов каза още, че до момента главния мюфтия не е бил търсен за съдействие и не е бил свидетел по делото за пропагандиране на идеите на Ислямска държава. Той е бил свидетел само по предходното дело за радикален ислям.

Джамиите са собственост на мюсюлманското вероизповедание и няма как да отидат в ничия друга собственост, допълни Ахмедов.

„В една демократична страна законът дава възможност на вероизповеданията, на които им са били отнети имоти, да предявят претенции”, каза Ахмедов. Той уточни, че това са дела, които са били заведени до края на 2012 г. От тогава делата са спрени и вече нямат възможност да предявяват такива претенции. В момента вероизповеданието води около 50 дела за общо около 80 имота. Съдебните дела, които в момента се водят, са по силата на Закона за вероизповеданията от 2002 г. Той предвиждаше до края на 2012 г. да бъдат дадени заявления за възстановяване не само на вакъфски имоти, а и на имоти, принадлежали на съответното вероизповедание, за които има документи за собственост. Джамиите са храмове, предназначени единствено за богослужения, каза още Ахмед Ахмедов.

Протест в София заради вакъфските имоти

От 11:00 часа днес, хора от Кюстендил ще протестират в София заради темата за вакъфските имоти. В 11:30 се гледа делото за джамията в К...

Сред претенциите на вероизповеданието няма такива, които да се отнасят до паркови пространства. Това са пространства, които са били около джамии. В Карлово, например, пространството е било двор на джамията, в последствие е превърнато в парково пространство, затова претенциите ни са адекватни, поясни Ахмедов. Много джамии в момента липсват, а имотите са заличени.

По думите на Ахмедов, това вероизповедание е на стотици години и разполага с достатъчно документи за собственост за пред съда. Не е редно това да се нарича ламтеж за имоти. Държавните субсидии са в ограничени размери и стопанисването на подобни имоти ще осигури средства за дейността на имамите. По този начин се осигуряват приходи без други зависимости, добави Ахмед Ахмедов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com