Мюфтийството иска стара джамия в Монтана и терен около нея

24685
Мюфтийството иска стара джамия в Монтана и терен около нея

Главното мюфтийство в България, представлявано от Мустафа Алиш Хаджи, е завело дело срещу община Монтана в Районния съд в града. Мюфтийството иска терен в Монтана, който се намира около стара джамия и опира с Първо основно училище, съобщи кметът на Монтана Златко Живков, предаде БТА.

Градоначалникът заяви, че община Монтана ще брани своя имот на всички съдебни инстанции. Той изрази възмущение от израза в исковата молба, където пише, че "общината е заграбила имота". Живков съобщи, че община Монтана има нотариален акт за въпросния имот още от далечната 1909 година, когато той е бил отреден за строеж на училище.

Ново напрежение в Карлово: Мюфтийството иска още един имот в града

Нов скандал тресе Карлово. На 15 ноември от 11.30 часа в Районния съд на подбалканския град ще се гледа дело по предявен иск от страна ...

Кметът цитира и българо-турска спогодба от 1905 година, в която т.н. "вакъвски имоти" се признават, че са собственост на българската държава.

Златко Живков съобщи, че в 67 български общини в момента се водят подобни дела за имоти по искане на мюфтийството в България. Той призова българската държава и законодатели да се намесят и да решат със закон подобни спорове. Живков коментира, че е немислимо до класните стаи на децата да се провеждат молитви и религиозни обичаи като клане на овен и т.н. Джамията в Монтана не е действаща от около 60 години. Тя е обявена за паметник на културата прези 44 години. В момента тя е занемарена, а стените й са обсипани с нецензурни надписи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com